Dekalog Ep. 8 (Krzysztof Kieślowski, 1989-1990)

Seria celor zece episoade, fiecare explorând una dintre cele zece porunci biblice.

recenzie de serial TV Dekalog, Krzysztof Kieslowski

O profesoară poloneză în vârstă primește vizita unei reprezentante a unui institut american, care declarase că venise pentru un schimb de experiență. Aceasta se ocupa de studierea sorții evreilor care supraviețuiseră războiului. În timpul unei ore de curs, o elevă prezintă un caz complicat (este reluată tema episodului 2 al seriei, n.n.), care va fi urmat de o expunere a reprezentantei străine.
Deși nu este un episod cu adevărat slab, mi se pare că (poate pentru prima oară de la debutul seriei) Krzysztof Kieślowski și Krzysztof Piesiewicz, care semnează scenariile tuturor episoadelor, șarjează un pic, în dorința de a face mai interesantă povestea: amestecă probleme rasiale, probleme de religie, probleme de conștiință, alegeri dificile, cazuri limită etc. într-un melanj care poate să pară nu tocmai credibil.
Firește, cinema-ul nu este despre povești simple și nici nu poate evita conflictele puternice între personaje, care sunt reflectate prin mijloacele unei ficțiuni cu valoare artistică (deci nu obligatoriu identică cu realitatea), dar, repet (poate că sunt subiectiv) de data aceasta acțiunea pare prea puțin plauzibilă – și încărcată cu o notă de artificial.

Legătura care se va dovedi că exista între profesoară și reprezentanta institutului (treptat, cele două vor acapara aproape toată acțiunea episodului) este un alt artificiu cinematografic – dar nu voi insista atât pe analiza scenariului, cât pe problematică. Este totuși interesant de urmărit cum o singură decizie, o singură alegere pot schimba destine, iar tema dezbătută în clasă (este frica o motivație suficientă pentru a depune mărturie mincinoasă?) este extrem de incitantă. După cum spunea unul dintre studenți, frica poate constitui o explicație, dar nu una care să îl absolve de judecată pe cel care comite păcatul.
Până la urmă, există justiție și există legi, dar unele cazuri se pot dovedi foarte greu de judecat și de interpretat. Judecătorul care nu dă greș niciodată este instanța supremă – Dumnezeu. Numai că noi, ca și personajele lui Kieślowski, nu trăim în Ceruri, ci pe Pământ – și ne supunem tuturor regulilor și tentațiilor terestre.

Păcatul care inspiră episodul este ”să depui mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău” și își va găsi explicația deplină spre sfârșit. Analiza filosofic-religioasă din final și sugerarea abisurilor psihologice ale personajelor sunt foarte reușite (deși interpretarea actoricească este de valoare medie) și fac episodul demn de urmărit – păcat doar că construcția inițială a acestui episod a fost cam forțată.

Regie: Krzysztof Kieslowski

Scenariu: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz

Actori: Maria Koscialkowska, Teresa Marczewska, Artur Barcis

recenzie de serial TV Dekalog, Krzysztof Kieslowski