The Professor and the Madman (Farhad Safinia, 2019)

Un film care depășește limitele unei experiențe pur cinematografice și devine, prin caracterul autentic, o expresie de viață și cunoaștere.

recenzie de film The Professor and the Madman, Farhad Safinia

Filmul surprinde destinul a doi oameni care își topesc viețile în cuvinte, ca într-un imens purgatoriu literar, pentru a crea Dicționarul Oxford al Limbii Engleze: unul, pentru a ridica limba la Porțile Raiului, celălalt, pentru a-și înfrânge propriii demoni. Unul dintre cele mai ambiţioase demersuri literare, inițiat de profesorul autodidact James Murray (Mel Gibson), la mijlocul secolului al XIX-lea, se află la intersecția a 2 lumi antagonice: cea a demnității și cea a nebuniei creatoare. Printr-un demers aproape mitologic, profesorul James Murray și William Chester Minor (Sean Penn) fost chirurg militar şi veteran al Războiului Civil American, internat, pentru crimă, la azilul de nebuni Broadmoor, parcurg, din lumi separate, fiecare pagină scrisă, vreodată, în limba engleză, notează și adnotează, pe zeci de mii de bilețele, cuvintele limbii engleze. Acest proiect monumental leagă trei destine, precum rădăcinile copacilor milenari și devine prilejul unei prietenii și iubiri absolute: Eliza Merrett, James Murray și William Chester Minor.

Un film care sapă crevase adânci de trăire: de la luciditatea de sticlă la obsesie și nebunie, de la violența crimei la forța iertării și, ulterior, a iubirii. If Love… Then What ? Din această rană umană sângerândă, cuvântul răzbește cu o forță cathartică. Este un film tulburător, aproape hristic prin trăirea sacrificială a veteranului de război, magistral jucat de Sean Penn, care se automutilează pentru a se anula pe sine și spre a fi iertat. Penn face un rol absolut remarcabil prin animalitatea și durerea, paranoia și agonia, blândețea și luciditatea scenelor care sunt, deopotrivă, copleșitor de autentice, tenebroase cât și înduioșătoare, tandre. 
Ca urmare a salvării vieții gardianului al cărui picior fusese pătruns de grilajul azilului, fostului veteran i se îngăduie crearea unui spațiu mai apropiat nevoilor sale sufletești, unde se cufundă în lectură și pictură. Ca gest de recunoștință, primește, în dar, o carte din partea paznicilor, ce avea să schimbe nu doar cursul unei vieți, ci și cursul istoriei limbii engleze. Printr-o desfășurare a evenimentelor surprinzătoare, scrisoarea profesorului James Murray ajunge și în mâinile celui condamnat. Ca un gest salvator, acesta îmbrățișează biblioteca și, astfel, toate cuvintele închise în ea. Nebunul frumos și-a găsit salvarea.
Camera lui devine un imens tablou de cuvinte exponate, creionate, explicate, dezvelite de istorie …pentru că fiecare cuvânt în acțiune devine frumos în lumina propriului înțeles. Cuvintele care vindecă, cuvintele care redau viața – William trimite, frenetic, mii de cuvinte precum stoluri de păsări în afara azilului, direct în istorie. Cuvintele îi leagă pe cei doi într-o prietenie providențială: Lasă cerneala și hârtia să fie carnea și sângele nostru până vom avea privilegiul să ne întâlnim, îi scrie William profesorului.
Întâlnirea dintre cei doi în curtea azilului este profund umană, luminoasă, restauratoare – un scoțian dăruindu-i unui american primul tom al Dicționarului Oxford, unul strălucit, celălalt nebun, unul la Oxford, celălalt la Yale, ambii cărunți, unul liber, altul înlănțuit. Cuvânt cu cuvânt, cei doi se descoperă și se oglindesc în privire și tacere : cosanguini, frați. 

Coloana sonoră, intimitatea scenelor, cromatica de toamnă târzie, costumele de gentlemeni, decorul familiar de secol XIX,  completează și întregesc, artistic, filmul. Este un film total, formator. 
The Professor and the Madman depășește, cu mult, limitele unei experiențe pur artistice, cinematografice și devine, prin caracterul istoric, autentic, expresie de viață, imn al iubirii, al prieteniei, al cunoașterii. Când citesc, nu mă urmărește nimeni, mărturisește nebunul. Poate că Dicționarul Oxford ar limbii engleze este testamentul acestuia lăsat istoriei, o invitație în a deveni vânători, nu vânați.

Regie: Farhad Safinia

Scenariu: Todd Komarnicki, Farhad Safinia, Simon Winchester (roman)

Actori: Mel Gibson, Sean Penn, Natalie Dormer

Unde poate fi vizionat The Professor and the Madman: