DESPRE BLOG

Despre Blog de Film se poate susține că este un demers inițiat exclusiv din pasiune pentru cinematograf și din satisfacția enormă cu care rămâi după vizionarea unui film bine făcut. Plăcerea minutelor petrecute în fața ecranului se prelungește prin analiză, prin scris, cu etalarea sentimentelor născute din film. De fapt, a scrie despre cinema ne aduce cel mai aproape de miezul lui și este modalitatea noastră de aprofundare a filmului în general, de raportare la cinema și de propagare a culturii celei de a șaptea arte. 

Jean-Luc Godard a scris: La photographie, c’est la vérité et le cinéma, c’est vingt-quatre fois la vérité par seconde… (Le petit soldat, 1963).

Blog de Film își propune să ofere o lectură plăcută (și poate utilă) cinefilului dispus să descopere unghiuri noi de abordare, viziuni diferite de cele proprii sau valențe ascunse. O examinare a aspectelor aparent nesemnificative, ignorate poate la prima vedere de publicul larg, sau o expunere a imaginii de ansamblu pot servi la deslușirea adevărului din fiecare cadru de care vorbea Godard. Analiza critică are menirea de a aprofunda, de a dezbate ori chiar de a contrazice estetica imaginii, sunetului, montajului, interpretării ori scenariului de film, pentru ca, la final, să ne putem însuși cât mai mult din actul artistic. 

Aici nu sunt publicate întotdeauna recenzii ale filmelor recente pentru că nu urmărim în mod special promovarea ultimelor producții lansate. Cinematograful înseamnă mult mai mult decât latura sa comercială de care încercăm să facem abstracție în scrierile noastre. Publicăm recenzii pe care autorii le redactează ori de câte ori consideră, în baza criteriilor individuale subiective, că un anumit titlu este valoros sau că are o relevanță sau farmec aparte. Selecția filmelor abordate aici este la liberă alegere, fără a prefera sau ignora vreun gen, țară, epocă, regizor sau actor. 

Pe această platformă pentru citit, dar și pentru scris în egală măsură, sunt așteptați cu interes să contribuie cei care au o cultură a filmului și chemarea de a scrie despre cinema. Ei vor găsi aici un spațiu de expunere neîngrădit în vreun fel și oportunitatea imediată de a îmbogăți nu atât pe cititor cât, mai ales, pe ei înșiși.

Pe scurt, aici scriem exact ce simțim și gândim despre filmul analizat, fie el mai nou sau mai vechi, aclamat sau criticat. Românesc, american, francez ori suedez. Noir sau SF. Dramă sau comedie. Coppola sau Caranfil. Godard sau Gulea. Bogart sau Boguță. Hepburn. Oricare dintre ele.