Marele regizor Jean-Luc Godard, figură emblematică a cinematografiei franceze și mondiale, recunoscut ca unul dintre cei mai influenți realizatori de film din istorie, a încetat din viață marți, 13 septembrie, la vârsta de 91 de ani.
Înainte de a-și începe cariera fulminantă de regizor și scenarist, Godard a fost un proeminent critic de film. Alături de nume ca Jacques Rivette, Claude Chabrol sau François Truffaut, a scris pentru celebra revista Cahiers du Cinéma, co-fondată de André Bazin și editată de Éric Rohmer, cea mai titrată publicație de limbă franceză de profil care apare și astăzi. Godard a criticat constant maniera franceză tradițională de a face cinema, manieră care excludea inovația și experimentarea unor abordări și tehnici noi.
În anii 50 începe să lucreze la primele sale filme și turnează excepționalul À bout de souffle în 1960, devenind unul dintre inițiatorii Noului Val francez. Supranumit ulterior „l’enfant terrible de la Nouvelle Vague”, Godard a promovat un cinema original și incitant, dintre realizările sale de seamă amintind Vivre sa vie (1962), Le Mépris (1963), Bande à part (1964), Pierrot le Fou (1965), Alphaville (1965), Masculin féminin (1966), Tout va bien (1972), între multe altele.
Godard a regizat filme timp de peste șase decenii și a fost recompensat cu mai multe distincții, printre care un César onorific în anul 1998 și un Oscar onorific în anul 2010, precum și ”Ursul de Aur” pentru Alphaville și un premiu ”Leul de Aur”, pentru Prénom Carmen (1983).
Godard a murit la reședința sa din Elveția, în urma unei proceduri de suicid asistat. Regizorul franco-elvețian intră astfel pe o lungă listă a personalităților celei de-a șaptea arte care ne-au părăsit în ultimii ani. Memoria sa va rămâne vie în amintirea cinefililor prin vasta operă pe care a creat-o.
R.I.P.