Dekalog Ep. 10 (Krzysztof Kieślowski, 1989-1990)

Seria celor zece episoade, fiecare explorând una dintre cele zece porunci biblice.

recenzie de serial TV Dekalog, Krzysztof Kieslowski

În ultimul episod al seriei, Kieślowski introduce, poate, cel mai ”abrupt” mesajul care se insinuează din partea Întunericului pentru a-l deturna pe om, chiar în cadrele de debut: un cântăreț rock interpretează o piesă ale cărei versuri îndeamnă la ucidere și desfrâu, ba chiar în ziua de duminică (deloc forțat – deși muzica rock este o piesă de bază în angrenajul culturii contemporane și a dat numeroase hit-uri pentru eternitate, de multe ori versurile sunt ”călcâiul lui Achile”, unele transmițând mesaje destructive sau imorale). Cântecul se încheie cu refrenul ”totul îți aparține!”.
Solistul va participa în curând la funeraliile tatălui, care le va lăsa, lui și fratelui său, o impresionantă colecție de timbre – extrem de valoroasă și din punct de vedere financiar, desigur.

În interval de doar câteva minute, avem deja schițate primele elemente ale intrigii episodului bazat pe porunca ”Să nu râvnești la nimic din ce este al aproapelui tău!”.

”De unde vine dorința de a avea ceva?”, îl întreabă muzicianul Artur, liderul formației ”City Death”, pe fratele lui, Jerzy, în timp ce discutau despre averea tatălui decedat (pe care îl vedeau mai degrabă ca pe un avar). Bună întrebare! S-ar putea… să nu vină de la Dumnezeu.
Cei doi se revăd cu acest nedorit prilej după mai mult timp în care nu fuseseră în legătură și, sub presiunea creditorilor care avuseseră afaceri cu tatăl lor, încep să se gândească cum să iasă din încurcătură. Și astfel se hotărăsc să vândă colecția de timbre – evident, printre cele mai valoroase lucruri moștenite.

Când însă un expert evaluează colecția la o sumă considerabil mai mare decât cea la care se așteptau, frații rămân uimiți.
Complicațiile încep când băiețelul unuia dintre ei este înșelat de un tânăr care îi ia exemplarele contra unor lucruri de valoare mult mai mică, iar încercarea de a le recupera (între timp fuseseră deja vândute) îi va arunca într-un veritabil thriller.
Treptat, lucrurile vor lua o întorsătură urâtă, în care se vor implica terți rău intenționați, se va ajunge la soluții radicale pentru a salva situația, iar cei doi frați vor ajunge să se suspecteze unul pe celălalt după ce vor fi victimele unui jaf de proporții…
Se vor regăsi însă, în final. În plan moral, nu material.

Kieślowski pune și aici accentul pe încercare de viață, tărie de caracter, psihologie a personajelor. Cei doi frați se află în permanență în fața unui test, dar doar pentru că, întâmplător sau nu, moșteniseră o colecție filatelică de o valoare colosală. E o binefacere sau un blestem să posezi așa ceva? – par a își întreba, cu tâlc, spectatorii cei doi scenariști. Mai degrabă o nenorocire, fiindcă atât tentațiile, cât și complicațiile pot fi imense.

Regizorul polonez încheie astfel magistral o serie de zece episoade în care nu demonstrează rigid, didactic, ci relevă credibil, prin mijloace artistice, o serie de adevăruri despre om, viață, situații mai mult sau mai puțin neprevăzute și religie. Despre implicațiile profunde în viața noastră a alegerilor pe care le facem. Personajele sunt luate din realitate, așa cum e aceasta, cu bune și cu rele. Eroii lui Kieślowski am putea fi oricare dintre noi. De aceea e bine să privim, ca spectatori, dar să ne și punem întrebări despre condiția umană, credință și lecții de viață.

Pentru aceasta a fost făcut serialul.

Regie: Krzysztof Kieslowski

Scenariu: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz

Actori: Jerzy Stuhr, Zbigniew Zamachowski, Henryk Bista

recenzie de serial TV Dekalog, Krzysztof Kieslowski