Dekalog Ep. 9 (Krzysztof Kieślowski, 1989-1990)

Seria celor zece episoade, fiecare explorând una dintre cele zece porunci biblice.

recenzie de serial TV Dekalog, Krzysztof Kieslowski

Kieślowski (alături de co-scenaristul Krzysztof Piesiewicz) prezintă un nou caz-limită în episodul al nouălea al seriei (care reia porunca ”să nu preacurvești”). Însă, deși subiectul este destul de șocant (un medic, Roman, căsătorit și cu o viață aparent fericită, află în urma unui control medical că a devenit impotent și nu va mai putea avea o viață normală din acest punct de vedere, ceea ce va declanșa un șir întreg de evenimente neprevăzute), regizorul polonez nu își dorește să își epateze gratuit spectatorii. Mai degrabă (ca și în celelalte episoade) dorește să evidențieze faptul că viața este, pentru toți, un mare examen și că depinde cum reacționăm în situații care ne testează cu adevărat și în ce măsură luăm (sau nu) deciziile potrivite. 
După ce îi trece prin cap să se sinucidă, Roman va continua aventura existențială, însă cu un preț (remarcabile cadrele deprimante, cenușii, cu ploaia căzând continuu la puțin timp după ce aflase vestea).
Hanka, soția sa, deși surprinsă de veste, îi sugerează că dragostea e un sentiment mult mai complex și profund, și nu se rezumă doar la sex. Însă Roman, lezat probabil și în orgoliul masculin, refuză să accepte un ”surogat” în materie de viață în doi.
În mod bizar, se intersectează cu o colegă care i se pare atrăgătoare și care era amatoare de muzică clasică… dar viețile tuturor nu vor mai fi la fel, iar viața sa sentimentală va deveni și mai răvășită.

Măcinat de contradicții, torturat de îndoieli, medicul care nu-și dorise copii, deși era însurat și crezuse că a cunoscut fericirea în dragoste, va plonja într-un adevărat thriller existențial odată cu aflarea tulburătoarei vești. Va încerca să trăiască normal, dar la fiecare pas un clopoțel invizibil îl va atenționa: ”Hei, doar știi că nu mai e posibil!”.
Iar, în cele din urmă, Hanka își va găsi un amant…
…Dar va găsi ulterior forța să-l părăsească și să vorbească cu Roman despre posibilitatea adopției unui copil. 
De altfel, este una dintre temele sugerate de episod: ignorând rolul procreării, Roman și Hanka cădeau involuntar în păcatul ridicării plăcerii fizice la nivel de etalon absolut și de ghid într-o relație, deși niciunul dintre ei nu era, structural, un ușuratic.

Remarcabil și ingenios construit, penultimul episod al seriei impresionează prin profunzime și rafinament (pe fondul unui refren muzical trist și obsesiv), chiar dacă punctul de plecare poate părea unul comun sau menit să frapeze.
Finalul e oarecum melodramatic și pus în scenă special pentru a obține un anumit efect, dar păstrează unul dintre mesajele episodului, anume: viața nu e o comedie sau ceva lejer pentru nimeni, însă depinde de noi să nu o facem să alunece în tragedie.

Regie: Krzysztof Kieslowski

Scenariu: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz

Actori: Ewa Blaszczyk, Piotr Machalica, Artur Barcis

recenzie de serial TV Dekalog, Krzysztof Kieslowski