Dekalog Ep. 7 (Krzysztof Kieślowski, 1989-1990)

Seria celor zece episoade, fiecare explorând una dintre cele zece porunci biblice.

recenzie de serial TV Dekalog, Krzysztof Kieslowski

Un nou caz-limită prezentat de maestrul în ale psihologiei umane Krzysztof Kieślowski, care sondează și de această dată cu sensibilitate și profunzime interiorul personajelor sale.
O tânără mamă și un copil al cărui viitor părea incert. O întreagă dramă de familie în care se intersectează destinele unei eleve, al unui profesor de care se îndrăgostește și al copilului ce se va naște din această legătură, dar și cele ale părinților tinerei mame.
Universul copilăriei, așa cum apare într-unele dintre cadrele de început, este atât de plin de candoare și de puritate sufletească – prilej pentru regizorul polonez de a releva însă și altceva: contrastul dintre această inocență și dramele, suferințele și deseori pervertirea adulților. Suferințele din dragoste, despărțirile, regretele, abandonul, amărăciunea, melancolia… Toate acestea ne sunt destinate când părăsim universul magic al copilăriei pentru a deveni adulți.

”Să nu furi”, porunca la care se referă episodul, este mai mult simbolică. Fetița Ania nu a fost atât furată, cât i s-a dat, să zicem, o altă apartenență în cadrul aceleiași familii, pentru a salva o situație și niște aparențe. Nu era moral, dar dacă s-ar fi spus adevărul s-ar fi declanșat o dramă.
Însă drama aproape de tragedie nu se va petrece oricum? pare a fi principala întrebare pe care o ridică episodul al șaptelea al serialului.

Mama reală a fetei, Majka, care avea 16 ani la momentul relației cu profesorul, ia însă totul pe cont propriu la un moment dat, fuge de acasă împreună cu Ania, dorind să-și regăsească identitatea, odată cu cea a fetiței. Numai pentru a întâmpina o atitudine ostilă, plină de remarci caustice, aproape cinice, din partea tatălui, acum neinteresat de familie, și pentru a negocia prin telefon (tentativă sortită aprioric eșecului) viitorul cu părinții ei. 
Wojtek (tatăl) își va regăsi pe parcurs omenia, odată cu apropierea de micuța Ania, dar doar temporar, nevrând să-și asume deplin rolul de părinte, cu toate că, de fapt, chiar asta era. Mama fetiței pare ”singură împotriva tuturor”, deși și ea a greșit la un moment dat. Pe lume sunt prea multe vini și prea puține alternative viabile pentru cei care au greșit, prea puține căi spre o fericire autentică și durabilă, pare a spune Kieślowski.

Finalul este răvășitor. Majka va fugi, singură (nu așa cum își dorise, împreună cu fetița), deși familia n-o alunga. Este decizia ei, fuga către singurătatea ei. Trenul pleacă în ritm sacadat, fără posibilitate de întoarcere.
Chiar dacă sunt căutate subterfugii pentru o împăcare și obținerea unui cămin normal, răul fusese deja făcut încă din primul moment, când Ania fusese înstrăinată de mama ei naturală.

”Să nu furi” obiecte, dar mai presus de acestea – ființe și sentimente.

Regie: Krzysztof Kieslowski

Scenariu: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz

Actori: Anna Polony, Maja Barelkowska, Boguslaw Linda

recenzie de serial TV Dekalog, Krzysztof Kieslowski