Weinberg (2015)

Un thriller plin de enigme, cu scenariu ingenios, suspansul fiind garantat.

recenzie serial TV Weinberg

Un serial surprinzător de atractiv şi de bine realizat, cu elemente nu doar de dramă, ci şi de thriller şi mister, într-un melanj pe care îl apreciez ca fiind unul reuşit, chiar dacă mai sunt şi părţi care parcă nu se integrează armonios în ansamblu (ex. personajul reprezentat de preotul de origine asiatică sau dialogurile dintre cei din grupul rock). Atmosfera este perfectă pentru un thriller plin de enigme, scenariul este ingenios şi nu te lasă decât să întrevezi posibile rezolvări, suspansul fiind garantat (cel puţin după primele episoade). Jocul actorilor este „corect”, fără a străluci, dar, repet, atmosfera şi scenariul sunt de calitate înaltă (nu m-aş fi aşteptat înainte de a viziona primele părţi). Am fost foarte plăcut impresionat de acest serial german cu iz de Twin Peaks.
Este pur şi simplu ”altceva” decât suntem obişnuiţi, e ca şi cum între serialele de succes care sunt promovate zilnic pe toate canalele ar apărea ceva care face notă discordantă, dar în sensul bun al cuvântului.

Impresia favorabilă s-a menţinut şi după vizionarea tuturor celor 6 episoade ale mini-seriei. Are şi câteva minusuri şi clişee care m-ar fi putut determina să-i scad nota (nu cu mult însă), dar pentru că e pur şi simplu unul dintre cele mai bune seriale de mister pe care le-am văzut (îţi sunt date aproape în fiecare minut noi elemente ale unui puzzle, dar rămâi incapabil să descifrezi întregul, vezi şi sfârşitul episodului 4), pentru că are un scenariu inteligent, destul de mult peste medie, şi pentru că e prima realizare de gen care mă convinge că nemţii au într-adevăr şi fantezie (ba chiar una ce aminteşte de Shutter Island), pot spune că se situează aproape de nota maximă.
În afară de intriga bine construită, simţi că pluteşti într-o atmosferă care îţi dă fiori, că eşti rătăcit printre coridoare labirintice.

Finalul este ingenios, surprinzător, demn de întregul scenariu, chiar dacă e posibil să nu satisfacă aşteptările absolut tuturor spectatorilor (ar fi fost şi greu). La sfârşit, rămâi cu impresia că ai urmărit un serial deosebit, mult diferit de producţiile care au invadat cinematografia contemporană. Aportul actorilor pare şi el că creşte în consistenţă pe măsură ce acţiunea înaintează către final.

Creat de: Arne Nolting, Jan Martin Scharf, Philipp G. Steffens

Actori: Friedrich Mücke, Gudrun Landgrebe, Antje Traue

Image