The Butterfly Effect (Eric Bress, J. Mackye Gruber, 2004)

Thriller psihologic cu elemente de ficțiune, o adevărată demonstrație de virtuozitate în a jongla cu psihicul uman, dar și cu o morală aparte.

recenzie film The Butterfly Effect, Eric Bress, J. Mackye Gruber

”Se spune că ceva atât de neînsemnat ca fâlfâirea aripii unui fluture poate produce un taifun pe jumătate din suprafața globului” (Teoria Haosului) – este citatul care deschide filmul și asupra căruia voi reveni mai târziu.

Trebuie spus că sunt foarte rare filmele care nu sunt concepute pentru a deveni un succes de mainstream, nu au mari vedete în distribuție sau un regizor de mare calibru și nici un buget exorbitant și totuși atrag atenția și se vorbește atât de mult despre ele încât stârnesc vâlvă.
Un film cu o astfel de reușită (meritată pe deplin) este The Butterfly Effect, care, fără a avea notorietatea unui film cu Pacino sau a unuia regizat de Nolan sau Scorsese, a izbutit să se impună atenției cinefililor de pretutindeni ca una dintre cele mai bizare și pline de mister pelicule, intrigantă, fascinantă și șocantă deopotrivă.
Meritul este în primul rând al scenariului – unul fabulos pentru o astfel de realizare care (în felul ei) ar putea sta lângă celebrul Shutter Island, Abre los Ojos (Amenabar) sau Spider al lui David Cronenberg. 
Este clar încă de la primele cadre că avem de-a face cu o poveste criptică, cu un fir inextricabil al evenimentelor pentru deslușirea căruia va trebui să așteptăm finalul.
…Nu însă înainte de a parcurge alături de erou, Evan Treborn (Ashton Kutcher), un lung șir de spaime, de rememorări angoasante și de acțiuni cu final incert.

Cu un trecut traumatizant și având un tată cu afecțiuni psihiatrice, Evan era un tânăr cu probleme. Însă cea mai mare problemă apare atunci când granița dintre realitate și ficțiune, dintre trecut, prezent și viitor este atât de fragilă încât eroul nu o mai distinge și nu înțelege bine ce i se întâmplă.
Pornind de la o farsă care presupunea însă și o explozie cu dinamită, terminată tragic, și continuând cu câteva episoade violente de răzbunare între adolescenți, dar și cu o filmare în care apărea alături de fetița (Kayleigh, iubita de mai târziu) unui individ ciudat și pervers, totul era pentru Evan prilej pentru o mare traumă.
Însă ce se întâmplase cu adevărat în acele momente?
În căutarea adevărului, Evan încearcă să găsească o cale de a-și accesa amintirile incomplete legate de acele evenimente. La un moment dat, mama sa îi va spune că tatăl (Jason) găsise o cale de a face ceva similar, dar că ea ”nu și-a dat seama dacă erau amintiri sau imaginația lui”.
Ajuns la maturitate alături de Kayleigh (Amy Smart), crede că și-a găsit liniștea și fericirea, doar pentru a se trezi din nou în cel mai negru coșmar odată cu reapariția în scenă a fratelui acesteia. Însă nu va fi decât începutul unui alt șir de evenimente pe care Evan va încerca să le schimbe intervenind în trecut.

Sărind peste anumite etape (ani mai devreme sau mai târziu), trama peliculei regizate de Eric Bress și J. Mackie Gruber (care semnează împreună și scenariul) are un fir logic, însă este total impredictibilă. Desigur, faptele noastre au consecințe – dar știm cu adevărat care au fost faptele noastre?
Acest joc al ambiguității și al vinovăției, al temerii și al culpabilității extrem de ingenios pus în scenă face din The Butterfly Effect unul dintre cele mai impresionante thrillere psihologice pe care le-a dat Hollywood-ul în istoria ultimelor decenii. Are și câteva scene care ar putea fi considerate mici concesii făcute comercialului, dar sunt secundare în film și nu impietează asupra valorii acestuia.

Cel mai derutant este că, pe măsură ce eroul încearcă să schimbe ceva în trecutul tragic, trăiește o multitudine de scenarii care se exclud reciproc, este evident că foarte multe lucruri se petrec exclusiv în mintea lui, dar fără a-l scuti de traumele aferente. Sigur, filmul e o demonstrație de virtuozitate în a jongla cu psihicul uman, dar are și o morală, în pofida faptului că ansamblul pare haotic: acțiunile noastre sunt ireversibile. De aceea, trebuie să fim foarte atenți la ceea ce facem, indiferent de circumstanțe. Asta înseamnă și citatul de la început, este suficientă o clipă pentru a schimba vieți, destine și, în cele din urmă, o lume.

Regie: Eric Bress, J. Mackye Gruber

Scenariu: J. Mackye Gruber, Eric Bress

Actori: Ashton Kutcher, Melora Walters, Amy Smart

Unde poate fi vizionat The Butterfly Effect: