The General (Clyde Bruckman, Buster Keaton, 1926)

Una dintre comediile de top all-time, cu o tentă și de dramatism pe alocuri, filmul prilejuiește spectatorului o reîntoarcere nostalgică la începuturile cinematografiei, dar și întâlnirea cu unul dintre starurile comediei.

Regizat și scris de Buster Keaton și Clyde Bruckman, filmul The General îl are în prim-plan pe mecanicul Johnnie Gray (Buster Keaton), ale cărui mari pasiuni ne sunt prezentate a fi logodnica sa și… locomotiva.
Tocmai când își făcea planuri de viitor, izbucnește Războiul Civil.
Prezentându-se ca mecanic al Atlantic Railroad la biroul de recrutări, nu este încorporat, fiind considerat mult mai util din perspectiva profesiei sale. Logodnica sa, Annabelle Lee (Marion Mack), crede că a vrut să se sustragă, însă realitatea era alta.
Peste un an, folosindu-se de un truc, unioniștii (beligeranții taberei adverse) vor captura locomotiva (în care se afla și Annabelle), iar Johnnie va încerca să salveze situația, păstrându-și totodată neștirbită reputația. Plecând de unul singur pe o drezină (și, ulterior, pe un alt tren) în căutarea dreptății, Johnnie (veritabil Don Quijote al războiului de secesiune…) va smulge, desigur, și un zâmbet spectatorului obișnuit cu confruntările moderne și cu scenele de luptă așa cum sunt turnate azi… De altfel, întreaga confruntare dintre erou și armata de nordiști este un fel de luptă a lui David cu Goliath, prezentată însă caricatural.

Păstrând o notă dramatică doar atât cât este cazul, The General este esențialmente o comedie, presărată cu numeroase scene ilare sau disproporționate, fără a fi totuși o comedie pură, o simplă cavalcadă de gaguri, deși acestea nu lipsesc. Poate cel mai bine ilustrează asta coloana sonoră, foarte reușită, care sugerează din plin mixul de dramatism și comic cu care este impregnată întreaga peliculă.
Pe tot parcursul filmului, deși oarecum previzibil ca desfășurare și conflict, va apărea însă câte un mic element care te va lua prin surprindere, făcându-te fie să râzi, fie să te întrebi dacă totul se va termina într-adevăr cu bine.

Realizat în stilul specific anilor ’20-’30, în alb-negru, cu gaguri ce amintesc de celebrul Charlot (fiind totuși altfel realizate), cu scene burlești și personaje pitorești, filmul (mut) poate părea desuet astăzi, în epoca proiecțiilor 3D și a efectelor speciale, dar prilejuiește cinefilului amator de o (mare) întoarcere în timp o întâlnire cu începuturile filmului comic și cu celebrul Buster Keaton, o călătorie cu parfum de epocă și iz nostalgic.
Interpretările actorilor sunt la înălțime, atât personajele principale cât și cele secundare beneficiind de o portretizare cinematografică fără note false.

Turnat cu mijloacele vremii, The General poate fi inclus într-un top al celor mai reușite comedii all-time și este, cu siguranță, și astăzi mai valoros din punct de vedere artistic decât unele încercări de film comic contemporane care se îneacă fie într-un umor grosier, fie într-o mizanscenă mai puțin inspirată.

Regie: Clyde Bruckman, Buster Keaton

Scenariu: Buster Keaton, Clyde Bruckman

Actori: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender

Unde poate fi vizionat The General: