Children of Men (Alfonso Cuarón, 2006)

Cu acțiunea plasată într-un viitor distopic, filmul semnat de Alfonso Cuarón se folosește de mai multe pretexte cinematografice pentru a ajunge, în final, la un singur adevăr: am putea fi la un pas de sfârșit.

Cu acțiunea plasată în Londra anului 2027 (la data producerii filmului, ceva mai îndepărtată în timp, n.n.), într-un viitor bizar, distopic, Children of Men îmbină satira cruntă cu drama, știe să smulgă un zâmbet la fel de bine cum provoacă și îngrijorare.

Atentatele au cuprins planeta, problema imigrației a devenit prioritară, la fel ca și lupta pentru supraviețuire și opoziția pregnantă împotriva depersonalizării individului. 
Întâlnirea dintre un caricaturist de succes, Jasper (Michael Caine) și eroul peliculei, Theo Faron (Clive Owen) este prilej pentru a prezenta într-o notă sarcastică problemele cu care se confrunta omenirea (veți găsi printre ele multe dintre tendințele contemporaneității…).
În urma unei înscenări care semăna cu o răpire, Theo ajunge în fața lui Julian, fosta sa parteneră, în prezent lidera unui grup care milita pentru drepturile imigranților. Aceasta îi cere să obțină acte de tranzit pentru o altă membră a organizației, o tânără însărcinată (totul, pe fundalul distopic al unei omeniri în care cei care o populau nu se mai puteau reproduce). Ulterior, Julian este ucisă.
Fugăriți chiar de cei pe care îi crezuseră ”ai lor”, neputând apela la autorități, rulând cu mașina într-un peisaj dezolant și sterp, Theo, Kee (fata însărcinată) și Miriam par a fi ultimii supraviețuitori (dar pentru cât timp?) ai unei omeniri în ruină.

Pretextele scenaristului-regizor Alfonso Cuarón (distins cu Oscar și Globul de Aur acordate celui mai bun regizor, pentru filmul Roma) sunt multiple, ideea de bază e una singură: omenirea nu este departe de un colaps pe mai multe planuri, un colaps pe care însă tot ea l-a creat.
Filmul are și unele clișee, dar în esență rămâne o realizare originală și plină de surprize (a se vedea și cadrul cu porcul care zboară…). Într-un rol episodic o puteți vedea pe actrița româncă Oana Pellea.

Dramă, thriller, SF, acțiune… pelicula lui Cuarón e greu clasificabilă, dar cu atât mai interesantă, fiindcă regizorul mexican se achită bine de sarcină. Te ține treaz, știe să mențină suspansul, tensiunea. După vizionare, rămâi cu o impresie puternică, ceva între șoc și temerea că în curând pe planetă orice va fi posibil – dacă nu este deja…

Deși folosește câteva ingrediente care par a fi menite să-i asigure succesul de public, Children of Men nu este un film comercial.  Alfonso Cuarón chiar are o poveste de spus și mizează pe impactul acesteia asupra spectatorului. Unii i-ar putea reproșa că pune un accent prea mare pe anumite probleme, ex. imigrația, dar e profesionist pus în scenă și nu e făcut doar ca să fie ”politically correct”. Poate nu le va plăcea tuturor, dar e un film puternic.

Regie: Alfonso Cuarón

Scenariu: Alfonso Cuarón, Timothy J. Sexton, David Arata, Mark Fergus, Hawk Ostby

Actori: Julianne Moore, Clive Owen, Chiwetel Ejiofor, Michael Caine

Unde poate fi vizionat Children of Men: