Il conformista (Bernardo Bertolucci, 1970)

Un film alcătuit din flashback-uri, în care personajele interacţionează la nivel superficial, totul – axat pe liniştea falsă dată de conformitate.

recenzie de film Il conformista, Bernardo Bertolucci

L-ai văzut vreodată pe Marcello râzînd? Oamenii prea serioși nu sunt niciodată serioși. Așa-l descrie profesorul de filosofie pe unul dintre cei mai buni studenți pe care i-a avut.

Marcello (Jean-Louis Trintignant) era un om normal până la 13 ani, când ucide din greșeală un homosexual care-i făcea avansuri. Peste câțiva ani, îl vedem pregătindu-se de căsătorie cu o fată pe care o crede prostuță, dar senzuală. Ea îi cere să meargă la spovedanie înainte de cununie, pentru a intra în rândul lumii.
Chiar dacă pare ateu, Marcello vorbește cu preotul și-i spune că nu simte nicio remușcare pentru toate răutățile pe care le-a făcut. Cine este vinovat pentru această împietrire sufletească: omuciderea, ca prim eveniment cu greutate din viața tânărului, sau așa e natura omului? Teoretic ar trebui să se întâmple ceva radical, pentru a deraia de la așa-zisul făgaș al normalității, dar Marcello pare a căuta linia dreaptă, lipsită de palpitații. Vede în căsătorie o soluție pentru a deveni normal, ca toți ceilalți. Cu toate acestea, nimeni nu știe că Marcello este de fapt un spion fascist, pregătit oricând să-și servească mai-marii cu loialitate.
Studentul serios își va căuta profesorul anti-fascist, după mulți ani de la încheierea studiilor.

Filmul este alcătuit din flashback-uri. Personajele interacționează la nivel superficial, fiecare știind mereu ce se află în spatele măștilor. Salvarea aparențelor face parte din conformitate, din acea liniște falsă pe care oamenii o servesc atunci când meniul este sărac.
Trebuie să recunosc, l-am vizionat dintr-o datorie inexplicabilă (orice film la care începi să te uiţi trebuie văzut integral, oricât ar fi de greoi sau plictisitor). Pentru cei pasionați de istoria politică, s-ar putea să fie o alegere chiar inspirată.

Regie: Bernardo Bertolucci

Scenariu: Bernardo Bertolucci, Alberto Moravia (roman)

Actori: Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Gastone Moschin

Unde poate fi vizionat Il conformista: