Jean-Louis Trintignant (1930-2022)

In Memoriam Jean-Louis Trintignant (1930-2022)

Marele actor francez Jean-Louis Trintignant a încetat din viaţă vineri, 17 iunie 2022, la vârsta de 91 de ani, a anunţat familia.

Născut la 11 decembrie 1930, Trintignant a lucrat cu mari regizori precum Roger Vadim, Costa-Gavras, Claude Lelouch, Claude Chabrol, Bernardo Bertolucci, Eric Rohmer, François Truffaut, Krzysztof Kieślowski şi Michael Haneke, afirmându-se iniţial mai ales în perioada Noului Val francez.

Deşi a fost şi un apreciat actor de teatru, a rămas în memoria cinefililor mai ales prin rolurile sale în filme precum Les liaisons dangereuses, L’enfer, Un homme et une femme (Palme d’Or, 1966), L’homme qui ment (pentru care a primit Ursul de Argint, în 1968), Z (cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes), Ma nuit chez Maud, Il conformista, Flic story, L’insoumise, Trois couleurs: Rouge, Amour (distins cu premiul pentru cel mai bun actor de Academia Europeană de Film), Happy End

De notat că la vârsta senectuţii a strălucit încă şi mai mult în rolurile sale, performanţele sale din filmele Amour şi Happy End, de exemplu, fiind inegalabile. De multe ori asumându-şi rolul de personaj cinic, aproape mizantrop, Trintignant a făcut compoziţii de neuitat, în viaţa de toate zilele fiind bântuit de depresii şi angoase, având însă şi o mare poftă de a trăi: a fost un pilot amator de raliuri (cu o impresionantă ascendenţă în familie în acest sens), a fost căsătorit de trei ori şi a avut o relaţie cu celebra actriţă Brigitte Bardot.

Jean-Louis Trintignant a dus arta cinematografică la alt nivel: a făcut parte din galeria selectă a celor care se transfigurau pe scenă, identificându-se cvasitotal cu personajul, trecând astfel dincolo de simpla redare a unor trăiri sau emoţii. Lumea cinematografică mondială pierde azi un reprezentant ilustru, deja intrat în legendă.

 R.I.P.

Image