Counterpart (2017-2019)

J.K. Simmons, performanţă demnă de o lume paralelă.

recenzie serial TV Counterpart

O dimensiune paralelă (în original, Counterpart) candidează, după părerea mea, la titlul de ”serialul ultimilor ani” la HBO. Distribuit de Starz! şi produs de Fireglory Pictures, producţia americană demonstrează că se poate face şi altceva decât un serial clişeic, plin de dialoguri stupide şi de scene răsuflate, cum se întâmplă, din păcate, nu de puţine ori în realizările cinematografice contemporane.

Sobru şi elegant, cu foarte puţine compromisuri făcute comercialului (ei bine, acestea nu au cum să lipsească cu desăvârşire, dar cele două scene de sex şi câteva cu împuşcături pe care le-am numărat în primele trei episoade sunt absolut digerabile, realizatorii nefăcând excese în niciunul dintre sensuri), Counterpart este un serial stilat, care spune o poveste bizară despre o lume paralelă, cu dubluri, în care spionajul şi asasinatele la comandă sunt ”la ele acasă”.
Tema existenţei unei dubluri a fiecărui individ într-o lume paralelă (exista, chiar, într-un documentar, teza potrivit căreia fiecare individ ar avea o infinitate de duplicate într-o infinitate de lumi paralele! – lucru imposibil de demonstrat, deocamdată, dar foarte atrăgător ca supoziţie) nu este nouă, dar a fost, cred, insuficient explotatată artistic până acum. O dimensiune paralelă ne introduce într-un spaţiu în care este încălcată ”regula” disocierii celor două lumi, o asasină plătită intrând dintr-o lume în alta (şi producând victime!), iar un funcţionar aparent mărunt aflând că are o dublură mult mai periculoasă în ”cealaltă lume”. Mai mult nu spun, pentru a nu crea disconfort celor care nu au urmărit până acum serialul.

De menţionat şi faptul că actorii au o prestaţie de zile mari, fiind atât de naturali şi convingători într-un scenariu mai curând… nenatural, încât merită toate aplauzele.
Toţi mi-au plăcut (deşi nu sunt un fan al scenariilor americane, mai puţin cele care se disting prin calitate, actorii americani m-au convins aproape întotdeauna), dar nu pot să nu remarc, fără a eclipsa performanţele celorlalţi, prestaţia fenomenală a lui J. K. Simmons, distribuit în dublu rol, ceea ce i-a făcut sarcina şi mai dificilă. Personajele întruchipate de el sunt oarecum antagonice, dar starul american (care a putut fi văzut ducând arta actoricească pe culmi şi în Whiplash (2014), de exemplu) se achită cu brio.
Un serial de urmărit în continuare şi de comentat. În lumea noastră sau… a lor.

Creat de: Justin Marks

Actori: J.K. Simmons, Olivia Williams, Harry Lloyd

Unde poate fi vizionat Counterpart: