Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (Mihály Schwechtje, 2019)

Alegerile pe care le facem au importanţă şi pot schimba destine. Inclusiv ale celor dragi.

recenzie film Remélem legközelebb sikerül meghalnod

Desigur, trebuie precizat că nu este un film care să depăşească prea mult statutul de film cu şi despre adolescenţi. Şi totuşi, a fost jucat atât de bine, iar povestea preluării identităţii ”din umbră” m-a făcut atât de curios să văd cum se va termina, încât l-am urmărit cu un real interes până la sfârşit.

Tânăra Eszter Meszaros se confruntă cu problemele specifice vârstei, încercând să iasă din lumea benzilor desenate pentru a păşi în cea a adulţilor, captează multe priviri, fiind atrăgătoare din punct de vedere fizic, dar intră într-un joc complicat în special din cauza timidului său coleg, Peter, care este îndrăgostit în secret de ea şi nu poate accepta că fata visurilor îl iubeşte pe profesorul care părăseşte şcoala în urma unei oferte mai bune, din străinătate. Aşa încât retrasul Peter ia totul pe cont propriu şi, sub aparenţa unei identităţi online furate (cea a profesorului), începe să corespondeze cu Eszter, declarându-şi iubirea, ba chiar provocând-o să pozeze în ipostaze ”fierbinţi”.
De altfel, interpretările celor doi (Szilvia Herr şi Kristóf Vajda) ridică mult valoarea filmului, care capătă un plus de veridicitate.
Umilit în permanenţă şi victimă a dragostei neîmpărtăşite, Peter va face un gest care va împinge lucrurile la limită. O limită însă previzibilă oarecum, fiindcă nimeni nu este ”de piatră” şi nimeni nu poate îndura oricât – însă asta nu justifică orice acţiune sub impulsul momentului.

Meritul filmului este că ridică probleme actuale – dezorientarea în rândul celor tineri, petrecutul timpului foarte mult în faţa calculatorului, flirtul (şi chiar mai mult) online, ascunderea sub o altă identitate. Şi le combină astfel încât să rezulte o poveste care, în fond, se poate întâmpla oricând, chiar dacă unele elemente sunt specifice scenariului de film.
Iar din analiza acestor probleme ar trebui să înţelegem toţi, tineri sau mai puţin tineri, că alegerile pe care le facem chiar au importanţă şi, mai mult decât atât, pot schimba destine. Inclusiv ale celor dragi.
Trebuie să ne gândim, aşadar, de două ori înainte de a jigni sau a respinge pe cineva, înainte de a face publice imagini personale sau înainte de a prelua identitatea altcuiva, pentru a vedea cum reacţionează cel de la ”celălalt capăt al firului”.

Este un film care, probabil, va stârni reacţii dintre cele mai diverse, posibil să nu fie pe placul tuturor, însă, în limitele subiectului pe care şi-a propus să-l abordeze, personal îl găsesc bun, mai ales datorită interpretărilor actorilor amintiţi şi problemelor pe care le ridică.

Regie: Mihály Schwechtje

Scenariu: Mihály Schwechtje

Actori: Kristóf Vajda, Szilvia Herr, Csaba Polgár

Unde poate fi vizionat Remélem legközelebb...:
Image