Parasite (Bong Joon Ho, 2019)

O satiră socială, pe alocuri amuzantă, privind incompatibilitatea dintre două lumi.

recenzie de film Parasite, Bong Joon Ho

Filmul începe destul de asemănător cu Shoplifters, o altă peliculă asiatică multipremiată: ne este prezentată, într-o tuşă tragicomică, viaţa unei familii de oameni săraci, care trăiau de pe o zi pe alta şi, pentru a-şi îmbunătăţi traiul, apelau inclusiv la metode ilegale.

Desprinşi dintr-o realitate sordidă, (anti)eroii lui Bong Joon Ho par a avea destule defecte, dar măcar o calitate: sunt solidari între ei.
Predarea unor lecţii de limba engleză devine pretextul intersectării dintre un membru al acestei familii şi o familie foarte bogată.
Desigur, e o satiră socială, pe alocuri amuzantă, privind incompatibilitatea acestor lumi, dar dialogurile superficiale şi obsesia de a privi totul prin prisma banilor şi a poziţiei sociale, fie de o parte, fie de alta, nu m-au impresionat cu nimic.
Dintre filmele asiatice care au făcut vâlvă, indiferent de perioadă, Oldboy (2003) mi s-a părut o capodoperă, Pieta (2012) – un film foarte bun, Ah-ga-ssi (Slujnica, 2016) destul de bun, îmbinare de artă şi comercial, iar Parasite (2019), în pofida tentativei de a fi un film cu pretenţii şi a coloanei sonore în care domină muzica simfonică bună, un rateu.
Să fie o întâmplare sau o simplă coincidenţă că asistăm la o descreştere în calitate pe măsură ce lăsăm în urmă trecutul şi ne apropiem de prezent?
Pe măsură ce se îndreaptă către final, tensiunea creşte, însă este o tensiune artificială. Nu am crezut că voi asista aproape impasibil la scenele sângeroase de la sfârşit, şi asta nu pentru că aş fi un insensibil, ci pentru că Bong Joon Ho a introdus exact ingredientele de care a crezut că are nevoie pentru a face un film de succes, în schimb unii spectatori sunt convins că nu vor empatiza cu personajele – nici cele pozitive, nici cele negative, fiindcă sunt prea artificiale. Mie cel puţin asta mi s-a întâmplat: nu am vrut să fiu indiferent la tragedie, dar pur şi simplu nu am putut lua acţiunea în serios. Personajele parcă au de toate, în afară de suflet.

În pofida tensiunii, Parasite pare un film creat în laborator.
Desigur, alţii poate vor pleca mulţumiţi de amestecul inedit de comedie şi tragedie, de nota de umor caustic amestecat cu sânge – şi poate că e bine aşa.
Ca puncte forte, găsesc totuşi interpretarea actorilor (absolut la înălţime) şi coloana sonoră (excelentă), iar ca puncte slabe tendinţa către comercial, dialogurile şi intriga superficiale şi o anume notă de fals.

Regie: Bong Joon Ho

Scenariu: Bong Joon Ho, Jin Won Han

Actori: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo

Unde poate fi vizionat Parasite: