Les dites cariatides (Agnès Varda, 1984)

Un scurt periplu în lumea sculpturii și a eternului feminin, un documentar artistic care aproape că te poartă într-o altă lume.

recenzie film Les dites cariatides, Agnes Varda

O coproducție Ciné – Tamaris – TF1, 1984, Les dites cariatides (eng. The So-Called Caryatids) prezintă, sub forma unui mini-documentar, statuile din Paris reprezentând nuduri sau seminuduri feminine, care pot fi găsite în mai multe tipuri de elemente arhitecturale.
Nuditatea feminină este văzută ca un reper superior al esteticii, drept ceva care încântă privirea și, prin formele perfecte și armonia aproape celestă, transcende limitele terestrului și ale simplului simbol erotic. Este o viziune superioară, acompaniată de muzică cultă și versuri de Charles Baudelaire. 
Sculptura este artă, frumusețea femeii – ceva magnific, pentru descrierea căreia nu sunt suficiente simplele cuvinte sau instantanee fotografice.
Celebra regizoare franceză Agnès Varda își pune semnătura pe o peliculă care tratează tema în toată complexitatea ei, nesfiindu-se, în debut, să arate și un nud masculin, traversând strada (simbol al libertății absolute pe care ne-o permitem uneori, ca ființe terestre), pentru a se concentra apoi asupra sculpturilor care surprind femeia în cele mai variate ipostaze. Uneori sunt reprezentați și bărbații, existând și statui care îi înfățișează pe atlanți, numiți astfel în memoria personajului mitologic Atlas, simbolizând, în primul rând, forța și puterea.
Nu lipsesc, cum era și firesc, referințele istorice și arhitecturale, detaliile care au rămas atestate din vechime, ca și cele (să le spunem) tehnice, notându-se că reprezentările sunt ”simetrice, dar niciodată identice”.
Sunt amintite și principalele opere literare care au apărut în perioada în care au fost expuse Cariatidele din Franța, semnate de celebrități ca Flaubert, Delacroix și Baudelaire, printre alții. 
Versurile lui Baudelaire, acompaniate de muzica lui Offenbach, în timpul prezentării unor sculpturi reprezentative, vor face cu siguranță deliciul spectatorului, pe care îl vor transborda, pentru câteva momente, într-o altă lume. 

Un periplu de doar 12 minute, magistral conceput și regizat, care te va purta pe aripile imaginației către eternul feminin, către Arta scrisă cu majusculă, către himerele care îi inspiră pe poeți și perfecțiunea formelor care îi fac pe sculptori să viseze și să redea pentru posteritate ce au văzut.
Un documentar artistic de excepție, marca Agnès Varda.

Regie: Agnès Varda

Scenariu: Agnès Varda, Charles Baudelaire (poeme)

Actori: Agnès Varda

Unde poate fi vizionat Les dites cariatides:
recenzie film Les dites cariatides, Agnes Varda