Oldeuboi (Park Chan-wook, 2003)

Deși plin de scene violente și crude, Oldboy este un thriller și film de mister care punctează mai ales la nivel psihologic și are unul dintre cele mai bulversante finaluri concepute vreodată.

recenzie de film Oldeuboi, Park Chan-wook

În unele cazuri, un regizor – chiar de renume – atinge o culme printr-un anumit film, neegalată de alte realizări ale sale, chiar dacă și acelea sunt notabile (un exemplu care îmi vine în minte – Guillermo del Toro cu El laberinto del fauno. Deși El espinazo del diablo intrigă, la rândul său, cu toate că The Shape of Water a luat premiul Oscar pentru cel mai bun film, nu pot egala capodopera).
Așa se întâmplă și cu Park Chan-wook, un regizor cu reputație internațională, și al său aclamat de critică și de public Oldboy (O. Oldeuboi). (Sympathy for mr. Vengeance, The Handmaiden, Stoker și altele sunt remarcabile, dar sub Oldboy, care rămâne și astăzi cel mai cunoscut și mai valoros film al regizorului sud-coreean).

Dar ce are special acest film?
Inițial, povestea pare una relativ obișnuită: Oh dae-su (Choi Min-Sik), un bărbat la vârsta a doua, pleacă să-i ducă un cadou fiicei sale, este reținut pentru un timp de poliție pentru tulburarea liniștii publice, apoi îl vedem închis cu forța într-o încăpere, zbătându-se cu disperare să iasă și neștiind de ce este ținut prizonier acolo. Un scenariu, până aici, menit să intrige – dar doar atât.
Ținut captiv ca într-o veritabilă închisoare, Oh dae-su știe că a fost victima unei răzbunări personale, însă nu-și dă seama cine i-a putut face asta și, mai ales, de ce. Percepția asupra realității i se deformează treptat (lunile de captivitate se vor transforma în ani) și începe să se gândească doar la răzbunare, neputând însă să-și depășească, cel puțin pentru moment, condiția de victimă.
”Râzi și lumea va râde cu tine. Plângi și vei plânge singur”, rostește eroul lui Park Chan-wook.
Eliberat după 15 ani, încă nu înțelege ce se întâmplă cu el. Mai ales că un necunoscut îi dă bani și un telefon mobil, dar îi precizează: ”să nici nu te gândești să mă întrebi ceva”.
Cunoaște o tânără, Mido, de care se îndrăgostește, dar Oh Dae-su era în continuare subiectul unui experiment, prins ca într-o pânză de păianjen: fusese ținut captiv. Fusese hipnotizat. Chiar eliberat, părea a urma un traseu prestabilit. De ce?

Ceea ce fascinează la pelicula lui Park Chan-wook este misterul. Un mister care se adâncește pe măsură ce acțiunea înaintează, iar tensiunea crește gradual, până devine aproape insuportabilă. Lucrurile devin tot mai complicate și mai greu de descifrat. Violență, halucinații, sex, răzbunare – toate acestea nu sunt ușor de privit, dar sunt încă și mai dificil de decriptat. Park Chan-wook este un maestru al suspansului, al misterului și al finalurilor neașteptate.

Mărturisesc că, la prima vizionare, am empatizat cvasitotal cu eroul acestei stranii pelicule asiatice, în timp ce, la reproiectarea filmului, mi s-a părut touși că există și o doză de artificial, menită să sporească valoarea comercială a producției, dar per ansamblu este o realizare destul de mult peste media genului. Oldboy se remarcă prin ingeniozitatea scenariului și printr-o anume subtilitate în plan psihologic față de alte thrillere: Woo-jin Lee țese o intrigă de-a dreptul diabolică pentru a se răzbuna pe fostul său coleg de liceu, una în care prevăzuse fiecare reacție a adversarului, inclusiv dorința de a-l ucide: ”Dacă mă ucizi, nu vei afla niciodată de ce te-am ținut 15 ani în captivitate”. De altfel, deși plin de scene violente și crude, filmul va tranșa disputa dintre cei doi aproape exclusiv în plan psihologic: Cine va fi cel mai tare mental, cine va rezista până la capăt? Poate că niciunul.

Finalul, în care secrete teribile din trecut vor ieși la iveală, este unul absolut șocant și neașteptat, iar ultimele 15-20 de minute ale peliculei sunt extrem de bine realizate, făcând tensiunea să atingă cote maxime și propulsând Oldboy în topul filmelor cu cele mai bulversante sfârșituri concepute vreodată.
”Chiar dacă sunt mai rău decât o fiară, nu am totuși dreptul să trăiesc?” – o întrebare legitimă pe care și-o pune eroul, dar care nu va avea un răspuns fericit.

Regie: Park Chan-wook

Scenariu: Park Chan-wook, Joon-hyung Lim, Jo-yun Hwang

Actori: Choi Min-sik, Yoo Ji-tae, Kang Hye-jeong

Unde poate fi vizionat Oldeuboi: