Judgement (Park Chan-wook, 1999)

O poveste morbidă, apăsătoare, cu unele răsturnări de situație și o privire aruncată asupra cinismului uman, contrapus durerii autentice.

recenzie de film Judgement, Park Chan-wook

Pornind de la tema despăgubirilor acordate familiilor victimelor unui cutremur, fiind invocate slaba construcție și neglijența, Judgement este un scurtmetraj ce aruncă, în debut, o privire mai largă asupra catastrofelor care au lovit tot mai des planeta în ultima vreme.
Apoi, o tânără este identificată la morgă de către presupuse rude.
Un bărbat între două vârste, alături de soția sa, susține că tânăra de la morgă arată exact ca fata sa, dispărută în urmă cu șapte ani.
De aici se declanșează o întreagă anchetă.
Acțiunea ia o turnură neașteptată în momentul în care anchetatorul care se ocupa de caz este frapat de insistența cu care familia încerca să identifice cadavrul ca fiind al fiicei lor: ”Nu ar fi mai normal să vreți să credeți că e altcineva și că fata voastră e vie, dacă tot ziceți că o iubeați atât?”, întreabă acesta, doar pentru a afla ulterior de la șeful morgii că bărbatul în cauză folosise un scenariu similar și în alte cazuri. Atunci acesta cere un test ADN pentru a se releva adevărul, cerere respinsă însă de anchetator din motive birocratice, mai degrabă greu de înțeles într-o astfel de situație. Imediat după, apare o femeie tânără care pretinde a fi fiica celor doi, însă care ar fi suferit o operație estetică. Ingenios, dar cât de veridic?
Este totul o înscenare sau o conspirație? Se pare totuși că fata spunea adevărul și că părinții nu vânau decât banii. 
Un nou cutremur are loc, iar fata are o criză de epilepsie, aruncându-i pe toți într-o situație inedită.
Poate cam șarjat finalul, care are și o notă de ambiguitate, neexplicând chiar totul, dar cu o amprentă de originalitate, în felul său.

Park Chan-Wook filmează (și aici) profesionist, dând detaliilor importanța necesară și construind un ansamblu relativ veridic și care te face să te implici emoțional. De la indolența celor responsabili până la tragedia oamenilor obișnuiți, totul este ca în realitate, cu tușa de ”ambalaj” artistic necesară.
Secvențele televizate luate din realitate sunt excelent intercalate pe parcursul acțiunii și conferă o notă în plus de autenticitate peliculei, care în rest rămâne însă o ficțiune.
Intriga cu tentă polițistă imaginată de Park Chan-Wook este bine construită și captează atenția, dar poate că mai de efect și mai incitantă ar fi fost o incursiune în lumea tragediilor care ne lovesc zilnic luând în calcul dacă erau sau nu inevitabile, modul în care ele influențează sau curmă destine și alți factori. Dar și așa povestea este interesantă, drama familială care se consumă, cinismul unora dintre protagoniști, tensiunea care se creează fiind foarte bine redate de cineastul sud-coreean. Limbajul injurios însă nu-și avea locul, fiind mai degrabă un ingredient nedorit și chiar discordant.

Poveste morbidă menită să ne facă să ne întrebăm ce am face într-o situație-limită și cât preț are viața pentru unii, scurtmetrajul lui Park Chan-Wook nu este nici cea mai bună realizare a sa, dar nici una care să te lase indiferent.
În orice caz, Park Chan-Wook rămâne un maestru al suspansului și al intrigilor cu final neașteptat.

Regie: Park Chan-wook

Scenariu: Park Chan-wook

Actori: Hak-rak Choi, Ju-bong Gi, In-bae Ko

Unde poate fi vizionat Judgement:
recenzie de film Judgement, Park Chan-wook