Hai Phuong (Le-Van Kiet, 2019)

Orice sacrificiu e dureros. Depinde însă pentru ce te sacrifici.

recenzie de film Hai Phuong, Le-Van Kiet

Recenta producţie Hai Phuong sau Furie este o dramă care poate fi clasificată şi ca film de acţiune. Mărturisesc că m-a atras în primul rând exotismul ei (este o producţie vietnameză).
Încă de la primele cadre facem cunoştinţă cu o luptătoare înzestrată cu sânge rece, Hai Phuong (interpretată de Veronica Ngo), care avea misiunea de a recupera bani de la datornici. Tenace şi agilă (dar şi sexy!), luptătoarea vietnameză fuge din Saigon, urmărită de nişte duşmani.
Spaţiul rustic în care aceasta se refugiază împreună cu fiica Mai are un farmec aparte, pătrunzi într-o atmosferă de vis, chiar dacă relativ sărăcăcioasă.
Fata ei nu voia să trăiască din colectarea datoriilor, dar cele două nu prea aveau de ales.
Când Mai este răpită de răufăcători, începe partea de acţiune, Hai Phuong folosindu-şi toate cunoştinţele şi resursele pentru a o salva.
Este până la urmă un scenariu clasic, pelicula vietnameză nu vine cu ceva foarte nou, dar coloana sonoră inspirat aleasă şi nota de exotism conferă ansamblului un şarm aparte.
În plus, este destul de realist făcută, fără efecte ”trase de păr” şi cu o bună dozare a raportului dramatism/acţiune.
Reîntoarsă în Saigon, într-o lume a violenţei, proxenetismului şi a traficului de droguri, Hai Phuong pare a fi singură împotriva tuturor. Ia totul pe cont propriu (şi se şi descurcă), prilej pentru spectator de a vedea şi câteva procedee de arte marţiale.

Filmul are ritm, are tensiune şi e profesionist realizat.
Fără a dezvălui dacă are sau nu happy-end, pot spune că am fost foarte curios să văd cum se termină, ceea ce m-a ţinut într-o permanentă tensiune, dovadă că realizatorii chiar au ştiut ce fac.
Orice sacrificiu e dureros. Depinde însă pentru ce te sacrifici” şi ”Nu te pui niciodată cu o tigroaică ce îşi apără puii” sunt două citate ce redau perfect esenţa acestui film în care predomină acţiunea, şi totuşi este mai mult decât un simplu film de acţiune.
Lupta împotriva organizaţiilor criminale este una dură şi complicată, şi este nevoie de un asalt şi din interior (în cazul acesta, mama care încerca să-şi salveze fiica), dar şi din exterior (poliţia) pentru a reuşi să faci ceva.

Un film care mi-a plăcut şi pe care îl recomand, fiindcă se ridică deasupra peliculelor de gen prin impact emoţional şi este bine realizat.

Regie: Le-Van Kiet

Scenariu: Le-Van Kiet

Actori: Jennifer Alyx, Lê Bình, Pham Anh Khoa

Image