Cei care plătesc cu viaţa (Șerban Marinescu, 1989)

Un film cu o atmosferă retro care te introduce în arta pură, sublimă, a cinematografiei româneşti.

recenzie film romanesc Cei care platesc cu viata

Am rămas cu adevărat impresionat văzând acest film. Aproape perfect. Scenariul, dialogurile, decorurile, regia, interpretarea actorilor sunt la superlativ. Desigur, scenariul nu putea fi unul slab cât timp era inspirat dintr-o operă de Camil Petrescu, dar s-au văzut cazuri (şi nu puţine!) în care ecranizările, mai mult sau mai puţin libere, au ruinat originalul.
Nu este un film exclusiv politic, ci unul în care jocurile politice, intrigile de familie, secretele bine păzite şi pasiunile devoratoare şi obsesive se împletesc armonios pentru a contura ansamblul unui film care merită văzut de orice cinefil, chiar şi de cei mai puţin familiarizaţi cu epocile trecute.
Atmosfera retro, dar care te introduce în arta pură, sublimă, a cinematografiei îmi aminteşte de cele mai bune realizări româneşti din toate timpurile.

Distribuţia este de excepţie şi probabil că păcătuiesc încercând să creez ierarhii, dar pot spune că Ştefan Iordache, Marcel Iureş şi Maia Morgenstern m-au ”ţintuit” pe scaun prin prestaţiile lor, asta neînsemnând că celelalte roluri nu sunt jucate bine, (inclusiv Adrian Pintea, dar parcă cu o notă mai jos decât cei menţionaţi anterior).

Este punerea în scenă a unei drame, chiar a unei tragedii, fără accent pus ostentativ pe vreunul dintre ”ingrediente” (politic, erotic, conflict etc.), ci într-o doză adecvată pentru a da un film de valoare.
Nu te plictiseşti, şi nici nu te simţi asaltat de toate acele clişee de duzină şi puneri în scenă amatoristice, neavând legătură cu arta, care abundă în alte producţii autohtone. Nu pot să mă pronunţ asupra întregii opere a lui Şerban Marinescu, pentru că nu am parcurs-o, dar cu filmul acesta chiar a nimerit-o.

Şi, atenţie, nu e vreun elogiu pe care încerc să i-l aduc, am văzut şi alte filme foarte bune româneşti ale altor regizori (ex. Glissando – Mircea Daneliuc, Restul e tăcere – Nae Caranfil, Rochia albă de dantelă – Dan Piţa, Domnişoara Christina – Alexandru Maftei), e doar o recunoaştere a valorii.

Regie: Serban Marinescu

Scenariu: Serban Marinescu, Camil Petrescu

Actori: Adrian Pintea, Stefan Iordache, Marcel Iures, Maia Morgenstern

Image