Asparagus (Suzan Pitt, 1979)

Animație suprarealistă încărcată de erotism și simboluri bizare, pe un fundal sonor straniu, Asparagus oferă cinefilului o evadare într-un microunivers de factură psihedelică.

În aceeași tentă de animație suprarealistă cu care ne-a obișnuit, Suzan Pitt încearcă în Asparagus, parcă mai mult decât oricând, să-și hipnotizeze spectatorul.

Pe un fundal sonor care trece de la un scurt fragment de muzică jazz la acorduri ciudate, pe ecran se succed cadre bizare, desprinse parcă dintr-o experiență psihedelică. Văzându-le, te gândești la pictorii suprarealiști, la magia asocierilor stranii și, într-o anumită măsură, la Alejandro Jodorowsky, care într-unele pelicule ale sale încearcă să surprindă cinefilii prin mijloace similare (fără a face însă animație).
Fie că agreezi acest tip de experiență cinematografică sau nu, un lucru e cert: vei intra, pentru aproximativ 18 minute, într-o altă lume. O lume paralelă, o lume a imaginației și reveriei, o lume în care desenele prind viață.
Plante exotice, simboluri falice, decoruri stranii se succed într-un ritm amețitor. Imaginea tremură uneori, muzica stranie continuă, eroina acestei animații – văzută aproape tot timpul din spate, apoi, când unghiul se schimbă, va purta o mască – se pierde într-o experiență hipnotică în care apar, la un moment dat, și niște măști stranii. Apoi femeia (care nu are un chip definit) ajunge într-un teatru ciudat, unde cavalcada suprarealistă continuă, iar spectatorii sunt ei înșiși niște păpuși animate. Acest laitmotiv însoțește privitorul de la un cap la altul al peliculei – poate părea repetitiv, dar în ansamblul ales de Suzan Pitt îți vei da seama că nu mai era loc și pentru altceva, fără să apară ca disonant. 

Amestecați un pic de Dali, un pic de Kandinsky, un pic de Huxley, condimentate cu viziuni de factură psihedelică și un erotism fățiș, dar întrucâtva amortizat de pretextul animației și veți avea Asparagus, o realizare neconformistă marca Pitt (care a mai pus în scenă și Jefferson Circus Songs). Este o realizare care merită cu siguranță să se înscrie într-un top al scurtmetrajelor de văzut și eventual de revăzut, o creație care condimentează ansamblul cu ingrediente de calitate, purtând departe imaginația cinefilului dornic de experiențe noi.

Regie: Suzan Pitt

Scenariu: Suzan Pitt

Unde poate fi vizionat Asparagus: