The Last Temptation of Christ (Martin Scorsese, 1988)

Un film unicat care generează atât controverse, cât și o reflecție mai adâncă asupra esenței lui Hristos.

recenzie de film The Last Temptation of Christ, Martin Scorsese

The Last Temptation of Christ a fost realizat în anul 1988, în regia lui Martin Scorsese, după un scenariu scris de Paul Schrader și adaptat după extrem de controversatul roman omonim al lui Nikos Kazantzakis, scris cu 35 de ani înainte.

Filmul nu este recomandat celor care au o viziune rigidă asupra evenimentelor biblice ori care îl simt pe Hristos exclusiv ca pe fiul lui Dumnezeu. Biblia însăși îl descrie pe Hristos ca pe o divinitate, pe de o parte și ca un om, pe de cealaltă parte, ca două realități ireductibile una la alta. Abordarea subiectului naturii umane a lui Hristos și arătarea aspectelor omenești din viața și cugetul său, fac acest film să fie un unicat și să genereze atât controverse, cât și o reflecție mai adâncă, mai serioasă și mai sinceră asupra esenței lui Hristos. Pentru prima dată, personajul Hristos este extrem de nuanțat, fară să fie nicio clipă lipsit de latura sa umană și de substanța pământească, așadar spectatorul îl receptează ca pe un om în carne și oase. Suferința lui pe cruce este durere omenească: în momentele dinaintea morții, el halucinează și își imaginează cum ar fi fost viața lui dacă ar fi putut să o trăiască ca un om simplu: s-ar fi căsătorit, ar fi avut copii și ar fi trăit o viață lungă. Tocmai secvențele halucinației sale au născut cele mai mari controverse. De fapt, însăși halucinația este ultima tentație trimisă de diavol pentru a-l încerca pe fiul lui Dumnezeu în cel mai dificil moment al vieții sale. Acestea sunt cele mai intense momente ale filmului, în care Hristos găsește puterea de a refuza tentația infernală și de a accepta propria suferință, moartea și învierea.

Probabil că era nevoie de un astfel de film care să arate că sacrificiul suprem făcut de Hristos pentru a lua asupra lui păcatele lumii, a fost nu numai renunțarea la viața pamânteasca, dar și o renunțare la tot ceea ce înseamnă viața pentru un muritor oarecare: bucurie, împlinire, familie.

Regie: Martin Scorsese

Scenariu: Paul Schrader, Nikos Kazantzakis (roman)

Actori: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey

Unde poate fi vizionat The Last Temptation of Christ: