Doris Day (1922-2019)

In Memoriam Doris Day (1922-2019)

Doris Mary Ann Kappelhoff, născută la data de 3 Aprilie 1922, a avut o carieră îndelungată începută în timpul epocii de aur a Hollywood-ului care a cuprins filme din aproape toate genurile, de la comedie și musical-uri până la filme thriller. Doris Day a fost una dintre marile actrițe americane de film, iubită de public atât pentru interpretările nuanțate, pentru frumusețea proverbială cât și pentru vocea ei minunată.
Anii 50 reprezintă apogeul carierei sale, când este aleasă de Alfred Hitchcock să joace alături de James Stewart în The Man Who Knew Too Much (1956). A fost parteneră pe marele ecran cu cele mai importante nume ale epocii sale: Clark Gable, Cary Grant, James Cagney, David Niven, Ginger Rogers, Jack Lemmon, Frank Sinatra, Kirk Douglas sau Lauren Bacall.
A apărut alături de Rock Hudson în Pillow Talk (1959), rol pentru care a fost nominalizată pentru un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță.
A fost partenera lui James Garner în filme ca Move Over, Darling (1963) și The Thrill of It All (1963).
La sfârșitul anilor 60, după moartea soțului ei, Martin Melcher, care o lasă falită după un șir de investiții neinspirate, Day își încheie cariera de actriță de film. Deși nu a agreat niciodată să devină actriță de televiziune, a fost nevoită din motive financiare să accepte să apară în propriul show tv, The Doris Day Show între anii 1968 și 1973.
În 1989, Doris Day a primit un Glob de Aur onorific pentru întreaga activitate pe marele ecran. În anul 2004, președintele George W. Bush i-a înmânat Presidential Medal of Freedom , cea mai înaltă distincție acordată de statul american unui civil.
Mică parte din publicul de astăzi știe că Doris Day și-a început cariera artistică în 1939, nu ca actriță, ci ca și cântăreață alături de formația „Les Brown & His Band of Renown”. După ce a cunoscut succesul în muzică de-a lungul anilor 40, Day și-a continuat cariera muzicală chiar și după ce devenise o actriță consacrată. Pasiunea pentru muzică nu a părăsit-o niciodată, în anul 2011 lansând cel de-al 29-lea album, intitulat „My Heart”.
Doris Day a încetat din viață la vârsta de 97 de ani, răpusă de pneumonie.

R.I.P.

Image