Sunset Blvd. (Billy Wilder, 1950)

Când faima și disperarea ajung să definească realitatea.

Film-Must-See

recenzie film Sunset Blvd., Billy Wilder

Născut în perioada musical-urilor și a glamour-ului, filmul Sunset Blvd. prezintă o tragică și patetică versiune a mult-iubitului Hollywood, o realitate crudă și înspăimîntătoare ce se ascunde în spatele Epocii de Aur a filmului american și a industriei cinema, o parte a istoriei foarte romantizată și idilizată în ciuda voalului de mister și corupere morală în care este învăluită această eră.

Din punct de vedere narativ, acțiunea se învârte în jurul lui Joe Gillis (William Holden), un scenarist tânăr și plin de idei, care, datorită situației precare financiare în care se află, caută să își ascundă mașina de ochii poliției și se găsește în fața proprietății Normei Desmond (Gloria Swanson), un star de cinema uitat de lume care locuiește singură într-o casă imensă și care își trăiește viața prin amintirile vremurilor apuse. Cei doi încep o relație de cooperare care mai apoi se metamorfozează într-un amestec putred de dragoste și prietenie.

Sentimentul care primează în Sunset Blvd. este cinismul – nu atât din partea personajelor cât din partea regizorului, Billy Wilder, care construiește, încă din primele momente, un peisaj plin de intrigă dar care, în același timp, ironizează și caricaturizează viața cotidiană, din culise, viață care este dictată, în principal, de cuvântul răspicat al banului și nu de cel al artei. Protagonistul Joe este prezentat mai mult ca o minte lucidă și o voce a rațiunii, pus în contrast cu nebunia Normei, o femeie excentrică și patetică, megalomaniacă și narcisistă care, în ciuda aspectului ei (atât exterior cât și interior) macabru, devine o figură duioasă după ce suntem martori la felul în care capii industriei o tratează și modul în care este manipulată. Norma Desmond este, astfel, întruchiparea starului hollywoodian – o supernovă care explodează printr-o furtună orbitoare de lumină și flăcări, dar care odată ce dispare, se pierde în vidul negru și infinit, și este damnată uitării.

Din punct de vedere actoricesc, nu cred că aș putea critica absolut nimic. Interpretarea subtilă și echilibrată a lui William Holden contrastează (paradoxal simbiotic) cu excentricitatea și extravaganța Gloriei Swanson, care aduce a interpretări ale filmelor clasice, predecesoare acestuia (Gone With The Wind, It Happened One Night, Meet Me in St. Louis), dar cu un subtext mult mai întunecat și mai pesimist.

În concluzie, Sunset Blvd. iese în evidență ca o critică dură și inteligentă a unei perioade foarte optimiste și colorate și, deși apărut cu 72 de ani în urmă, rămâne surprinzător de relevant și de actual chiar și în zilele noastre și ne demonstrează că, deși oamenii din industrie s-au schimbat, modul de operare este același.

Regie: Billy Wilder

Scenariu: Charles Brackett, Billy Wilder, D.M. Marshman Jr.

Actori: William Holden, Gloria Swanson, Erich von Stroheim

Unde poate fi vizionat Sunset Blvd.: