Planșa (Andrei Gheorghe, 2013)

O romanță adolescentină cu parfum de țărm de mare.

recenzie film romanesc Plansa

Un alt film de debut în lungmetraj, de data aceasta semnat de regizorul Andrei Gheorghe, Planșa este o poveste simplistă de dragoste plasată în lumea mai puțin explorată cinematografic a scrimei. Deși la debut pare a fi un coaching movie, scenariul dezvăluie doar o romanță adolescentină cu parfum de țărm de mare. Plasată în Constanța, povestea îi are ca protagoniști pe Alex (Silvian Vâlcu), un scrimer retras din competiții din cauza unei accidentări, și pe Anda (Olimpia Melinte), nou-sosită în oraș pentru studii și cu o pasiune comună pentru scrimă. Alex își reia activitatea sportivă din poziția de antrenor al Andei, cei doi începând antrenamente zilnice la sala de sport, sub privirile lui Mircea (Marian Adochiței), iubitul Andei, de asemenea scrimer. Când antrenamentele se extind pe plajă și durează până la lăsarea serii, barierele sportive vor fi rupte și relația celor doi va trece într-o altă fază.

Scenariul este mai degrabă subțire, o povestioară banală, în ciuda plasării acțiunii în contextul antrenamentelor de scrimă, cu dialoguri reci și pe alocuri forțate între personaje care nu sunt suficient dezvoltate și explorate.

Cu toate acestea, Planșa oferă ocazia de a remarca o viziune regizorală mai aparte, cu certe calități, cel puțin printr-o ieșire din obișnuit: filmări accelerate, lipsa focalizării în secvențele intermediare, unghiurile utilizate de cameră, toate fac ca experiența strict cinematografică să fie una de film mare.

Aș fi așteptat o fărâmă de dramă în toată povestea de dragoste a protagoniștilor, o incidență mai mare a personajului aproape neexploatat Mircea (care ar fi putut să fie elementul detonator al dramei sau măcar sarea și piperul). Până la urmă, lipsa unei acțiuni concrete, un final previzibil și atingerea doar tangențială a sportului în sine îndeamnă la plictis și este mare păcat, atât timp cat pelicula este corect filmată, editată, montată și are o coloană sonoră originală și interesantă.

Regie: Andrei Gheorghe

Scenariu: Ivascu Bogdan, Andrei Gheorghe

Actori: Olimpia Melinte, Silvian Vâlcu, Marian Adochitei

Unde poate fi vizionat Planșa: