A Short Story (Bi Gan, 2022)

O poveste suprarealistă pentru mari și mici, o fabulă animată ce își are întrebările ei cu tâlc și câteva răspunsuri, mai curând subînțelese.

recenzie de film A Short Story, Bi Gan

Un ochi de pisică neagră deschizându-se și un survol imaginar deasupra unei întinderi pline de vegetație… Așa începe scurtmetrajul lui Bi Gan, o aventură bizară, suprarealistă, în lumea legendelor vechi.
Personajul central al poveștii este o pisică ”ciudată, care nu avea prieteni, nu avea familie și care nu aspira la nimic în viață”… Până în ziua în care întâlnește o sperietoare, care îi cere să i se dea foc, pentru a-și regăsi cunoscuții în ceruri.

Bi Gan mizează pe învățăturile vechi chinezești, introduse în povestire ca parte a dialogului suprarealist între pisica neagră și sperietoare, dar care se intersectează și cu vocea gravă a naratorului. Apoi animalul pleacă în căutarea a trei personaje care au un rol central în poveste.
Probleme de viață și întrebări existențiale se regăsesc în această mini-fabulă animată destinată nu numai celor mici. (”Care este cel mai important lucru în viață?” este întrebarea-cheie). O meditație dulce-amară asupra existenței și a etapelor sale (ce pot fi intuite, de exemplu, atunci când fata amnezică, al doilea personaj, se află într-un tren în mers, simbol transparent pentru cursul vieții).
Finalul este foarte interesant, cu trimiteri la magie și la confruntarea dintre forțele binelui și ale răului – și cu apariția unei flori care simbolizează renașterea, făcută cadou unei fetițe.

Impresionant vizual, filmat cu pricepere și atractiv, scurtmetrajul lui Bi Gan te fascinează deopotrivă prin istețimea poveștii și imagini, prin capacitatea de a include mai multe întrebări menite să conducă la adevăr, în doar 15 minute.

Cât este adevăr și cât legendă în superstițiile legate de pisicile negre? Mulți le asociază cu vrăjitoria, iar una dintre credințe spune că vei avea ghinion dacă pisica neagră îți taie calea după-amiaza. Sigur, noi știm ce gândim despre ele, în schimb habar nu avem ce gândesc ele despre noi, cum ne percep și dacă ne pot transmite un flux negativ prin privirea lor aproape hipnotică…
E greu să privești o pisică neagră în ochi (o spun din proprie experiență!). Dar și mai dificil este să decriptezi misterul, să știi cu certitudine dacă toate legendele care circulă au un dram de adevăr sau sunt pure invenții…

Bi Gan vorbește și despre tărâmul magiei, dar și despre cel al realității cunoscute, cu pricepere și intuiție a ce și cum trebuie să introducă în mica sa povestire filmată, făcând-o o vizionare recomandabilă prin finețe și originalitate.

Regie: Bi Gan

Scenariu: Bi Gan

Actori: Guohua Chen, Yongzhong Chen, Huan Huang (voce)

Unde poate fi vizionat A Short Story: