The Hours (Stephen Daldry, 2002)

Un film psihologic, analitic, a cărui acțiune se desfășoară pe mai multe planuri ce înaintează în paralel.

recenzie film The Hours

The Hours se doreşte o severă analiză a etosului cotidian care este unul cronofag. Prin intermediul a trei poveşti aparent diferite, dar care în final se intersectează, regizorul propune o revalorificare a noţiunii de timp trăit, de existenţă. Clarissa Vaughn (Meryl Streep), îndrăgostită de Richard (un scriitor mizantrop şi bolnav de SIDA), nu se poate desprinde de acea oră fatidică trăită la 18 ani pe plajă în compania acestuia.

Laura Brown, mama lui Richard, este o femeie care își trăiește viaţa împreună cu soţul ei ca pe un interval ce duce la moarte. Incapabilă să aibă o existenţă proprie sau să se sinucidă, ea alege să evadeze părăsindu-şi familia, traumatizîndu-şi astfel copii şi cauzând moartea soţului ei.
Virginia Woolf este ultimul caz propus de regizor ca un cifru artistic al filmului. Scriitoarea care-şi pierde minţile, care trăieşte în umbra propriilor fantasme şi personaje dă naştere unui roman care în ansamblul său cuprinde şi explică viaţa celorlalte personaje ale filmului.
Acţiunea romanului ei de debut, Mrs. Dalloway (1925) este cea care oferă vigoare narativă şi consistenţă, întreaga structură a filmului fiind construită pe baza acestuia. Lectura lui influenţează atât fuga mamei lui Richard, cât şi decesul acestuia deoarece în carte nu personajul principal trebuie să dispară la final, ci poetul.
Ideea de bază a filmului este aceea că fiecare dintre noi suntem managerii propriului nostru timp. El trebuie privit în faţă, şi nu folosit ca o scuză pentru a evita viaţa.
Timpul ne poate victimiza, ne poate vindeca, ne poate condamna. De asemenea, putem consuma timpul sau îl putem folosi în avantajul nostru. Un singur lucru este imposibil: nu îl vom putea face să dispară. Orele vor rămâne mereu ca amintire, ca durere imortalizată sau ca interval cathartic.
Chiar dacă transformăm viaţa într-o rutină, la un moment dat vom fi siliţi să acceptăm că este nevoie de o schimbare altfel nu vom găsi un sens.
Recunosc, filmul trenează deseori şi este nevoie de răbdare pentru a-l viziona şi până la a trage aceste concluzii.

Regie: Stephen Daldry

Scenariu: David Hare, Michael Cunningham (roman)

Actori: Nicole Kidman, Julianne Moore, Meryl Streep

Unde poate fi vizionat The Hours: