Sidney Poitier (1927-2022)

In Memoriam Sidney Poitier

Născut în Caraibe în anul 1927, Sidney Poitier debutează pe marele ecran în 1950 în excelentul No Way Out. Urmează să apară alături de Tony Curtis în The Defiant Ones în anul 1958 și primește prima sa nominalizare la Oscar, prima nominalizare a Academiei de film pentru un actor de culoare. De aici încolo urmează o carieră fabuloasă, recompensată cu Oscar (primul pentru un actor de culoare) și Glob de Aur în 1963 pentru rolul lui Homer Smith din Lilies of the Field. În anul 1965 apare alături de Charlton Heston și Max von Sydow în The Greatest Story Ever Told. Anul 1967 este prolific pentru Poitier: acesta ține capul de afiș în nu mai puțin de 3 filme importante: To Sir, with Love, Guess Who’s Coming to Dinner și In the Heat of the Night, cel mai bun film al acelui an. Abia în anul 2002 Poitier primește a doua statuetă Oscar, de această dată un premiu onorific.

Regina Elisabeta a II-a l-a ridicat pe Sidney Poitier în grad de Cavaler în anul 1974. În anii 70 actorul a trecut în spatele camerei și a regizat filme de comedie care s-au bucurat de apreciere și succes financiar. A exercitat funcția de membru în Consiliul de administrație al gigantului The Walt Disney Company din 1995 până în 2003, a fost numit ambasador al statului Bahamas în Japonia până în 2007, apoi ambasador la UNESCO.

La data de 6 ianuarie 2022, în vârstă de 94 de ani, Sidney Poitier ne-a părăsit pentru totdeauna. Amintesc aici cuvintele legendare pe care Denzel Washington i le-a adresat în anul 2002 în seara în care cei doi au câștigat câte o statuetă Oscar. Washington a recunoscut atunci meritul lui Poitier de a fi un deschizător de drumuri în arta cinematografică și un actor de neegalat: I’ll always be chasing you, Sidney. I’ll always be following in your footsteps. There’s nothing I would rather do, sir.

In Memoriam Sidney Poitier