Peter Bogdanovich (1939-2022)

In Memoriam Peter Bogdanovich (1939-2022)

Peter Bogdanovich s-a născut la data de 30 iulie 1939 în Kingston, New York, cel de-al doilea copil al unui cuplu de emigranți care au sosit în America cu câteva săptămâni înainte de începerea celui de-al doilea război mondial, în contextul în care mama lui avea origini evreiești, în timp ce tatăl său, pianist și pictor, era sârb ortodox.
Încă de foarte tânăr, Bogdanovich s-a dovedit a fi un cinefil teribil, petrecând foarte multe ore în sălile de cinema. A început să țină o evidență a filmelor vizionate și să-și noteze impresiile despre aceste filme în mod riguros. O asemenea înclinație către artă l-a condus către cursuri de actorie, având-o ca profesor pe nimeni alta decât pe Stella Adler și a început să apară în roluri nesemnificative în producții pentru televiziune.
În cursul anilor 60, Bogdanovich obține o slujbă la Muzeul de Artă Modernă (MOMA) din New York, unde organizează vizionări ale filmelor regizorilor reprezentativi ai vremii. Este momentul în care Bogdanovich începe să scrie lucrări monografice despre filmele lui John Ford, Howard Hawks, Alfred Hitchcock sau Orson Welles, cu ultimul dezvoltând și o prietenie care a durat o viață.
Influențat de scrierile și personalitatea criticilor francezi de film care publicau în celebrele Cahiers du Cinema, Bogdanovich devine jurnalist și critic de cinema, scrie intensiv și publică în special în Esquire Magazine. Având la îndemână modele ca François Truffaut, Jean-Luc Godard, Claude Chabrol sau Éric Rohmer, creatori ai Noului Val francez, care abandonaseră critica de film pentru a deveni regizori, în anul 1966 Bogdanovich are oportunitatea de a lucra împreună cu Roger Corman la filmul acestuia The Wild Angels (pentru care scrie scenariul și lucrează ca regizor cu echipa a doua). Filmul devine o piatră de hotar, rolul principal fiind asumat de Peter Fonda, pentru prima dată într-un rol de motociclist posesor de Harley-Davidson, marcând debutul mișcării culturale anti-establishment a anilor 60-70 din Statele Unite.
Doi ani mai târziu, Bogdanovich semnează regia primului sau film, Targets (1968), film produs de Corman și primit favorabil atât de public cât și de critica de film.
Cel mai important film al său, cel care i-a adus recunoașterea universală, rămâne The Last Picture Show (1971). Filmul a primit nu mai puțin de opt nominalizări la premiile Oscar, Bogdanovich însuși fiind nominalizat la categoria cel mai bun regizor și cel mai bun scenariu adaptat. După numai un an, Bogdanovich regizează What’s Up, Doc?, o altă realizare aclamată de criticii de film.

Bogdanovich a murit la vârsta de 82 de ani din cauza complicațiilor generate de boala Parkinson. A lăsat în urma lui o operă cinematografică care a influențat stilul unor nume mari de la Hollywood cum ar fi Quentin Tarantino, David Fincher, Sofia Coppola, Wes Anderson, M. Night Shyamalan sau David O. Russell.

R.I.P.

In Memoriam Peter Bogdanovich (1939-2022)