Reminiscence (Lisa Joy, 2021)

Un film cu pretext SF, în care  suntem purtați involuntar în propriul trecut, în încercarea de a face un bilanț al momentelor desăvârșite din viață.

recenzie de film Reminiscence, Lisa Joy

Cândva în viitor, când omenirea se luptă cu schimbări climatice aspre, Nick (Hugh Jackman) și partenera lui, Watts (Thandiwe Newton) sunt ocupați cu o afacere inedită: detectivi particulari de… amintiri. Cei doi oferă clienților accesul la cele mai dulci momente din trecut, conectându-i la niște cabluri, pentru a se scufunda, preț de câteva minute, în trecut. Astfel oamenii vin la ei pentru a accesa anumite episoade din memoria lor, din diferite motive.
În mod neprevăzut, Nick se îndrăgostește de una dintre clientele lui, frumoasa Mae (Rebecca Ferguson) ce apelase la detectivi pentru a-și găsi cheile. Scena în care cei doi se văd pentru prima dată va intriga spectatorul din mai multe motive. Recunosc, mi-ar plăcea să-mi găsesc cheile de la cutia poștală, pierdute de ceva timp, dar aș apela la un detectiv de minți pentru a mă întoarce în alte episoade din trecut, mai puțin practice.
Nick ignoră motivul banal pentru care Mae a apelat la serviciile lor și se lasă încântat de ceea ce apare în amintirile fetei, pe holograme: o scenă pe care Mae urmează să intre, după ce-și șterge lacrimile. Apoi începe să cânte o melodie dragă lui Nick, o melodie care-i deschide inima ca și cum ar fi avut un cifru cu note muzicale. Între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste ce ne duce cu gândul la legenda lui Orfeu și Euridice: la scurt timp după ce sunt create cele mai frumoase amintiri romantice, Mae dispare în mod misterios.
Mistuit de acest început de poveste, Nick va încerca să o găsească pe iubita lui cu orice preț, apelând din ce în ce mai mult la propria mașină de răscolit trecutul, pentru a-și pansa rănile din prezent. Se va aventura în cele mai periculoase situații și va investiga în toate modurile posibile cauza pentru care a fost contactat de către misterioasa femeie. Spectatorul va pune sub semnul întrebării mirajul romantic, pe măsură ce aflăm că femeia poate a intrat în viața lui Nick cu un motiv bine întemeiat. A fost dragoste adevărată sau nu?

Trebuie să recunosc, mi-a plăcut ideea reminiscenței în sine, cu investigarea și dezlegarea enigmei. Suntem purtați involuntar în propriul trecut, în încercarea de a face un bilanț al momentelor desăvârșite din viață. Unde ți-ar plăcea să te întorci și de ce? De câte ori te-ai întoarce, fără să pierzi omul care ești acum?
Filmul este nostalgic și oarecum previzibil, ca o consecință a idealismului. Călătoria în trecut se plătește cu anularea prezentului. Am fost avertizați pe parcurs că ”amintirile au un apetit vorace”, pot crea dependență. Pe de altă parte, salvarea unor amintiri în cutiuța perfecțiunii poate bloca viitorul, cu ale lui clipe magice. Poți alege să creezi noul sau poți alege să reciclezi la infinit un cubuleț de zahăr, pentru aceeași cană de ceai. Acest ceai este doar o idee (fantezie) sau un sentiment real? Poate că s-a vrut a fi o poveste de dragoste perfectă. Vedem că numai începutul este magic, proiectat de fiecare personaj într-o dragoste ideală. Dar ”nu există un sfârșit fericit, toate sfârșiturile sunt triste. Cu atât mai mult cu cât povestea a fost fericită” (amintirea lui Nick, șoptindu-i lui Mae la ureche).

Regie: Lisa Joy

Scenariu: Lisa Joy

Actori: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton

Unde poate fi vizionat Reminiscence: