Plein soleil (René Clément, 1960)

Un superb thriller psihologic, parcă opera unui Hitchcock francez.

recenzie de film Plein soleil, Rene Clement

Regizat de René Clément după romanul Patriciei Highsmith The Talented Mr. Ripley, publicat în 1955, Plein Soleil oferă prilejul întâlnirii cu Maurice Ronet, Alain Delon și Marie Laforet, toți trei extrem de tineri.

Philippe Greenleaf (Ronet) este fiul unui milionar american care rătăcește prin Europa, gustând din plăcerile vieții dezordonate și contemplând dragostea pe care o încearcă alături de frumoasa Marge (Laforet). Este înconjurat de lux, nu își refuză nicio plăcere și nimic nu e prea mult pentru tânărul Philippe cât timp casierul de la bancă îi eliberează periodic sume exorbitante din contul tatălui său, bani care îi asigura vacanța perpetuă.
Tom Ripley (Delon), un tânăr sărac, este trimis de Greenleaf sr. în Europa, pe urmele fiului risipitor pentru a-l determina pe acesta să se întoarcă în Statele Unite. Dacă Tom reușește planul tatălui de a întrerupe hoinăreala lui Philippe, va primi 5.000 de dolari de la milionar. Până când va izbuti să-l despartă pe petrecăreț de logodnică, aventură și de sindrofii, Tom se alătură acestora, orbit de opulența arogantului Philippe, vrăjit de Marge și umilit constant de propriile lipsuri și de tratamentul la care este supus. Până când pune la cale un plan propriu: să renunțe la recompensa de 5.000 de dolari și să obțină mult mai mult: să se transforme din Tom Ripley în Philippe Greenleaf, să trăiască în locul americanului, să aibă banii acestuia și, desigur, pe Marge. Planul său e diabolic și odată pus în aplicare, Tom devine Philippe, doar că unul tenebros dar zâmbitor, josnic dar tenace și brutal dar inteligent. Deși se lăsă pradă instinctului, acțiunile sale ulterioare vor fi atent studiate, ingenioase, elaborate amănunțit, ambițios executate, cu grijă pentru cele mai mici detalii. Spectatorul descoperă caracterul narcisistic al lui Tom, un om invidios, gelos, avid și otrăvit de dorința de a parveni. Uzurpatorul amoral va păcăli pe toată lumea? Are el planul perfect? Își va păstra sângele rece până la final?

René Clément are arta de a ține spectatorul cu sufletul la gură și cunoaște tehnica desenării atmosferei mediteraneene, cu orășele aglomerate, cu piețe de pește, cu marea, porturi și bărci. Sub lumina soarelui plin care lucește în albastrul Mediteranei, ochii la fel de albaștri ai lui Delon devin întunecați și diabolici precum abisul întunecat din sufletul lui Tom.
Decorat cu muzica lui Nino Rota, Plein Soleil este un superb thriller psihologic, parcă opera unui Hitchcock francez.

Regie: René Clément

Scenariu: René Clément, Paul Gégauff, Patricia Highsmith (roman)

Actori: Alain Delon, Maurice Ronet, Marie Laforêt

Unde poate fi vizionat Plein soleil: