Mubi… or not movie?

Chiar şi după ridicarea restricţiilor, platformele de streaming continuă să suscite interesul cinefililor, fiind o modalitate extrem de comodă şi de la îndemână pentru a viziona filmul sau serialul preferat.
Cum Netflix sau HBO Max nu mai au nevoie de prezentări, fiind folosite de un număr foarte mare de utilizatori, am ales să prezentăm un serviciu de streaming mai puțin cunoscut în România, Mubi.
Fondată în 2007 de Efe Çakarel (un antreprenor turc), inițial sub denumirea de The Auteurs, compania a adoptat, din 2010, numele de Mubi.
În egală măsură platformă de streaming, rețea de socializare și spațiu online pentru critică de film, Mubi este disponibil în peste 190 de țări.

Ce diferențiază acest site de altele de același tip?
Cuprinde o selecție foarte variată de filme din toate timpurile, începând cu epoca alb- negru și terminând cu prezentul, cu mențiunea că în ceea ce privește filmele cele mai recente, producții ale ultimilor ani, nu veți găsi așa-numitele hit-uri, succese de box- ofice, Mubi orientându-se în principal către zona film independent, film de autor, film de festival.
Pe pagina principală puteţi găsi titluri extrem de diverse, grupate în numeroase subdiviziuni (Film of the day, Mubi Top 1000, Trending, Festival focus: Cannes Film Festival, Golden Palms, Lions and Bears, Festival focus: Locarno Film Festival, Documentaries, In The Mood for Love, Shorts, Modern Masterpieces, 1950, 1960, 1970, 1980, 1990 Masterpieces, Recently Added, Adaptations, Truffaut: Auteur and Cinephile, Film Festival Favorites, Rediscovered, Pride Unprejudiced: LGBTQ+ Cinema, Films about Films, American Indies, Embracing Infamy: Cult films, Thrills, Chills and Exquisite Horrors și multe altele).
Personal, am descoperit aici pelicule interesante ca Holy Motors (2012), A Portuguesa (2018), One Cut of the Dead (2017), The Staggering Girl (2019), My Only Sunshine (2008), Diary of a Country Priest (1951), Three Crowns of the Sailor (1983) și altele, iar din categoria scurtmetrajelor puteți viziona realizări celebre precum La Jetée (1962), Nuit et Brouillard (1956) sau opere ale regretatei cineaste franceze Agnès Varda.
Majoritatea sunt filme de calitate, însă se situează în zona cinematografului de artă sau a celui independent/experimental, nefiind recomandat celor amatori de filme de acțiune sau cu efecte speciale. Însă pelicule horror se pot găsi și aici, deși nu în exces.
Filmele sunt subtitrate, unele chiar în limba română, dar nu toate au subtitrări în românește.
Totuși, aproape că nu există film care să nu aibă subtitrări în măcar una dintre limbile română, franceză sau engleză, deci conținutul este accesibil majorității cinefililor.
Prețul unui abonament lunar este de 9,99 euro (poate fi transformat într-unul anual, la un preţ mult mai avantajos – o singură plată de 71,88 euro, echivalent a circa 6 euro lunar -, dar și întrerupt temporar sau anulat, dacă utilizatorul dorește acest lucru). Nu este foarte ieftin, dar pentru cei care caută acest gen de filme, și nu ceea ce se poate vedea la cinema sau ceea ce rulează pe Netflix, își merită cu prisosinţă banii.
După cum spuneam, Mubi nu se limitează doar la a oferi vizionarea de filme. În secțiunea Notebook, de exemplu, puteți găsi articole despre film și postere, ca și interviuri, iar de puţin timp se comercializează şi o revistă cu profil cinematografic. La pagina unui film se află detalii despre filmul respectiv, opinii ale cinefililor care au vizionat filmul, liste în care este inclusă producția respectivă, filme asemănătoare.
Dacă site-ul v-a convins, puteți invita prieteni sau chiar face cadou cuiva un abonament, în cazul în care vă permiteți și considerați că merită.

Ca orice site, Mubi nu este perfect. Principalul neajuns îl consider ieșirea anumitor filme din grilă, după un timp, astfel încât atunci când căutați un film îl puteți găsi, însă nu (mai) este disponibil pentru vizionare. (Doar asta ne dorim, în primul rând, să vedem filmul, nu să aflăm că există). Nu este însă o practică specifică Mubi, în general site-urile de streaming legal practică anumite restricții pentru o durată mai mare de timp. Însă este un site interesant și o adevărată pată de culoare în lumea actuală a site-urilor de divertisment, dominată de filme de o calitate artistică discutabilă.