Luminița Gheorghiu (1949-2021)

Luminița Gheorghiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar . Deși a fost o actriță de teatru, radio și televiziune, numele Luminiței Gheorgiu va rămâne legat în special de noul val al cinematografiei româneşti.

A debutat pe marele ecran în 1974, în pelicula Stejar, extremă urgenţă în regia lui Dinu Cocea, însă primul rol memorabil pentru Luminița Gheorghiu a fost cel al Catrinei din Moromeții (1987), filmul lui Stere Gulea. La deplină maturitate artistică, Luminița Gheorghiu s-a impus ca actor de mare calibru prin rolurile memorabile din filme ca Moartea domnului Lăzărescu (2005) în regia lui Cristi Puiu, Francesca (pentru care a primit premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Gala Gopo a filmelor româneşti din anul 2010) ori Poziția copilului (2013), filmul lui Călin Peter Netzer pentru care Luminița Gheorghiu a câștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin precum și Premiul Gopo de interpretare feminină pentru actriţă în rol principal.
Luminiţa Gheorghiu a mai jucat în Aurora (2010), După dealuri (2012) sau Sunt o babă comunistă (2013). Actriţa a fost premiată de Academia Română pentru rolul din filmul Cuscrii (2014).

Din nefericire, la data de 4 iulie 2021, în vârsta de 71 de ani, Luminița Gheorghiu ne-a părăsit pentru totdeauna, lăsând în urma sa o filmografie amplă și roluri absolut unice.

Previous post The Experiment (Paul T. Scheuring, 2010)
Next post Éperdument (Pierre Godeau, 2016)

Acesta este locul pentru sugestii, întrebări, proiecte, colaborări sau campanii! Scrie aici orice idee ai și vom intra în contact! Mulțumim!