Le Battant (Alain Delon, 1983)

O reîntâlnire cu un Alain Delon încă în formă, deși departe de forța sa din anii ’70.

recenzie de film Le Battant, Alain Delon

Alain Delon a produs, a scris scenariul adaptat, a regizat și a jucat rolul principal (Jacques Darnay) al acestui film. Adică avem un Alain Delon integral.

Povestea este destul de comună: după ce a executat 8 ani de închisoare pentru furtul unor diamante, jaf în timpul căruia a fost ucis un bijutier, Darnay este eliberat din închisoare. Diamantele furate nu au fost găsită niciodată, așadar atât poliția cât și un clan de gangsteri sunt pe urmele lui. Toată lumea așteaptă ca Darnay să încerce recuperarea diamantelor din locul unde le-ar fi ascuns. Dorind să scape cu viață în timp ce toată lumea din jurul său este asasinată, rămas fără sprijinul vechilor complici, Darnay pare că e nevinovat de crimă, dar oare chiar știe el unde sunt ascunse diamantele? Până la urmă, ajutorul său va veni din partea lui Nathalie (Anne Parillaud) care nu pare să fie sinceră. François Périer îl joacă pe Ruggieri, un mafiot ieșit la pensie, care nu este nici el ceea ce pare a fi.

Deși scenariul este previzibil, spectatorul urmarește un veritabil joc de-a șoarecele și pisica cu pusee de suspans ici și colo. Deznodământul este cel la care, sincer, ne așteptam.
De remarcat nota ușor ironică a personajului Rouxel (Pierre Mondy) care pare o versiune franceză a lui Columbo din serialul omonim.

Nu poate decât să bucure spectatorul reîntâlnirea cu un Alain Delon încă în formă deși departe de forța sa din Le Cercle Rouge, cu 13 ani în urmă. De asemenea, de notat întâlnirea cu superba Anne Parillaud, aflată la al doilea film alături de Delon după Pour la peau d’un flic (1981).

Regie: Alain Delon

Scenariu: Alain Delon, Christopher Frank, André Caroff (roman)

Actori: Alain Delon, Anne Parillaud, François Périer

Image