Angela Lansbury (1925-2022)

In Memoriam Angela Lansbury (1925-2022)

Născută la Londra, la data de 16 octombrie 1925, Angela Lansbury a debutat pe marele ecran în excelentul Gaslight din 1944 al lui George Cukor. Deși nu împlinise nici măcar 20 de ani, ea a primit pentru rolul slujnicei personajului interpretat de Ingrid Bergman prima sa nominalizare la premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. Vor urma alte două nominalizări la aceeași categorie, pentru rolurile din The Picture of Dorian Grey (1945) și The Manchurian Candidate (1962).
În urma unei cariere de peste 70 de ani de activitate în industria filmului, în teatru și televiziune, Angela Lansbury a fost recompensată cu un premiu BAFTA în anul 1991 și un Oscar în anul 2013 pentru întreaga sa activitate și contribuția în cinema.
De asemenea, actrița a fost recompensată cu cinci premii Tony pentru prestațiile sale excelente pe scenele de teatru de pe Broadway.
În anul 1996, a fost inclusă în TV Hall of Fame. Această recunoaștere a talentului Angelei Lansbury inclusiv pe micul ecran se datorează statutului său de star TV pe care l-a dobândit în anii 80 când canalul CBS a început să difuzeze serialul dramatic de televiziune Murder, She Wrote (rom. Verdict: Crimă!). Vreme de 12 sezoane, actrița a interpretat personajul Jessica Fletcher, enigmatica scriitoare și detectiv particular care dezleagă toate misterele crimelor săvârșite aparent fără sens, identifica făptașii și le probează vinovăția.

La vârsta de 97 de ani, Angela Lansbury a încetat din viață la reședința sa din Los Angeles.

R.I.P.

In Memoriam Angela Lansbury