The Gentlemen (Guy Ritchie, 2019)

Guy Ritchie își reia vechile obiceiuri: livrează publicului entertainment pur într-un film cu și despre gangsteri.

recenzie de film The Gentlemen, Guy Ritchie

Considerat un copil teribil al cinematografului britanic, privit adeseori ca un Quentin Tarantino englez, Guy Ritchie a debutat cu Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998), urmat de Snatch (2000), apoi a turnat periodic câte un film în aceeași cheie: acțiune închegată în arealul gangsterilor violenți, cu limbaj profan (deși isteț și amuzant), cu acțiune susținută și final imprevizibil. După 2008, Ritchie a schimbat complet registrul subiectelor abordate. Este posibil ca distanțarea regizorului de propriul stil cu filme precum King Arthur: Legend of the Sword (2017) sau Aladdin (2019), care au abordat inclusiv genul fantasy, să îi fi provocat nostalgie lui Ritchie. Numai aceasta poate fi explicația pentru care regizorul britanic revine în 2019 la subiectul preferat, dar abandonat de la RocknRolla (2008) încoace: gangsterii. Pur și simplu, Ritchie își reia vechile obiceiuri, scrie un scenariu complicat, cu secvențe intercalate, violență și limbaj colorat, răsturnări de situație și final neașteptat.

Așa cum mi-am imaginat, în The Gentlemen niciun personaj nu este, de fapt, un gentleman. Mickey Pearson (Matthew McConaughey) este un expat, un texan devenit gangster în Marea Britanie, integrat perfect în lumea tenebroasă a afacerilor ilegale, care a reușit să devină regele nedisputat al traficului cu marijuana. Mickey a ajuns la apogeul expansiunii sale și decide să vândă întreaga antrepriză nelegală pentru o sumă colosală care să îi asigure o „pensionare” binemeritată alături de soția sa, Rosalind (Michelle Dockery). O asemenea tranzacție atrage rivalitate, naște ambiții și generează violență: miliardarul Matthew Berger (Jeremy Strong) încearcă diferite strategii pentru a cumpăra mai ieftin, ambițiosul Dry Eye (Henry Golding) vrea să devină liderul mafiei chinezești și să preia afacerea, în vreme ce Fletcher (Hugh Grant), un detectiv privat aflat în slujba unui ziar tabloid, are propria lui agendă.
Tocmai Fletcher este naratorul, cel care îi povestește (cu un puternic accent Cockney) lui Raymond (Charlie Hunnam), mâna dreaptă a lui Mickey, descoperirile sale incriminatoare, probate cu fotografii și filme privind operațiunile infracționale ale grupului, într-o încercare de șantaj. În vreme ce relatările lui Fletcher pot fi precise sau nu, Raymond oferind alternative din propria perspectivă, întreaga construcție epică se dezvăluie treptat spectatorului cu un lux de amănunte captivante.
În echilibru cu distribuția extrem de atent aleasă, fiecare personaj este nuanțat și are farmecul lui: Fletcher aduce cu Lefty din Donnie Brasco (cu o haină de piele maronie, ochelari fumurii la care nu renunță niciodată), Raymond este un interlop la fel de violent ca șeful său, dar se distinge prin gusturi elevate, aproape aristocrate și un discurs sofisticat chiar atunci când se află în exercițiul ”profesiei”, Antrenorul (Colin Farrell) este un individ legendar la nivel de cartier, cu puternic accent irlandez (desigur), mentor pentru puștii care vor să învețe să boxeze.
Punctele forte ale filmului sunt dialogurile (savuroase, susținute, perfect adaptate locului și momentului), muzica (de la genericul de debut până la final, excelentă) și costumele superbe ale designerului Michael Wilkinson.

The Gentlemen nu trebuie privit sau analizat decât pentru ceea ce este: un film cu și despre gangsteri, o poveste închegată cu narație consistentă, un film de acțiune-comedie care te ține cu sufletul la gură și își atinge fără greșeală scopul: să surprindă și să amuze. Fiecare personaj este construit de un actor solid care își poate potența interpretarea până la un nivel superlativ. Chiar dacă The Gentlemen pare turnat acum 20 de ani și ținut într-o arhivă pentru o lansare tardivă, Guy Ritchie livrează publicului entertainment pur. Dacă spectatorul nu a avut altfel de așteptări, cu siguranță va pleca încântat din sala de cinema.

Regie: Guy Ritchie

Scenariu: Guy Ritchie, Ivan Atkinson, Marn Davies

Actori: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Hugh Grant

Unde poate fi vizionat The Gentlemen: