Monica Vitti (1931-2022)

In Memoriam Monica Vitti

Născută Maria Luisa Ceciarelli în 1931, actrița care avea să își ia numele de scenă Monica Vitti (după numele de domnișoară al mamei) a fost muza lui Michelangelo Antonioni în perioada anilor 60, exact atunci când marele regizor italian a realizat Trilogia alienării formată din filmele L’Avventura (1960), La Notte (1961) și L’Eclisse (1962). Monica Vitti a interpretat roluri memorabile în toate cele trei realizări considerate astăzi veritabile capodopere ale cinematografiei și o influență majoră pentru viitorul cinema de artă. Rolul din L’Avventura a consacrat-o pe plan internațional, iar frumusețea ei stranie, părul blond și stilul glacial de interpretare i-au impus statutul de regină a filmului italian. În anul 1964 a realizat rolul Giulianei în Il deserto rosso, ultima sa colaborare cu Antonioni.
A jucat alături de numele importante ale vremii, Marcello Mastroianni, Alain Delon, Richard Harris, Terence Stamp sau Dirk Bogarde.
După consumarea relației personale și profesionale cu Antonioni, Monica Vitti a jucat în comedii savuroase, în special în regia lui Mario Monicelli, La Ragazza con la Pistola (1968) sau a lui Ettore Scola, Dramma della Gelosia (1970), reușind să convingă publicul în roluri cu o abordare complet diferită față de perioada anilor 60.
În anul 1995, a primit Leul de Aur pentru întreaga activitate la Festivalul de film de la Veneția, cu prilejul aniversării a 100 de ani de cinema.
Monica Vitti a murit la vârsta de 90 de ani, în urma complicațiilor determinate de boala Alzheimer, cea care a ținut-o departe de public în ultimii 15 ani de viață.

R.I.P.

In Memoriam Monica Vitti