Made for Each Other (John Cromwell, 1939)

Un film clasic care surprinde întreaga binecuvântare dulce-amăruie a căsniciei, a familiei și a vieții, în ansamblul ei.

recenzie de film Made for Each Other, John Cromwell

Pentru mine, să revăd un film ca Made for Each Other este o bucurie, cu atât mai mult cu cât James Stewart este pe generic. Atmosfera și lumea în care introduce spectatorul un astfel de film este unică și o asemenea senzație o caut mereu. De aici s-a născut pasiunea mea pentru filmele vechi.
Creat de David O. Selznick, filmul este o poveste clasică din epoca de aur a Hollywood-ului. Regia îi aparține lui John Cromwell și imaginea lui Leon Shamroy, care a filmat într-o notă încântătoare de umbre și lumini, într-un alb-negru specific epocii.

Scenariul lui Jo Swerling este o poveste sensibilă și dramatică despre doi tineri care se îndrăgostesc la prima vedere și care se căsătoresc, deși se cunoașteau doar de o zi. Jane (Carole Lombard) și John (James Stewart), un tânăr avocat, parcurg primii lor ani în cuplu, cu suișurile și coborâșurile inerente tinereții, începutului de carieră și căsniciei. Viața le oferă bucurii, dar și piedici aparent insurmontabile. Cei doi vor încerca să rămână împreună, în ciuda atitudinii ostile a mamei lui John, a obstacolelor financiare, a carierei tot mai lipsite de perspectivă a lui John, atât timp cât cei doi soți consideră că sunt făcuți unul pentru celălalt. Testul suprem la care sunt supuși va arăta adevărata natură a relației lor.

Lombard și Stewart sunt aleși în mod absolut inspirat pentru rolurile principale. Cei doi au o chimie perfectă pe marele ecran, se evidențiază reciproc și se completează. Stewart, foarte tânăr, proaspăt, este încântător. Lombard, dincolo de frumusețea ei proverbială, (căsătorită cu marele Clark Gable, dispărută prematur în urma unui accident de avion) face un rol memorabil, în special în momentele culminante, tensionate ale filmului. Schimbarea tonului interpretarii și a dispoziției dramatice a celor doi protagoniști îi dovedește a fi versatili și nuanțați, ei conducând comedia la melodrama și invers, fără să trădeze vreun efort.
Charles Coburn joacă excelent rolul secundar al lui J.M. Doolittle, un șef aproape surd și cu o inimă de piatră. De notat personajul Lily, interpretat de Louise Beavers, menajera care pare a fi singura care o tolerează pe dificila soacră a lui Jane și care acceptă să lucreze chiar fără să fie plătită. Lily încearcă să o încurajeze pe Jane într-un moment de cumpănă, sfătuind-o: ”Never let the seeds stop you from enjoying the watermelon”.

Made for Each Other este un film care merge la inimă și rămâne acolo, un portret realistic care surprinde întreaga binecuvântare dulce-amăruie a căsniciei, a familiei și a vieții, în ansamblul ei.

Regie: John Cromwell

Scenariu: Jo Swerling

Actori: James Stewart, Carole Lombard, Charles Coburn

Unde poate fi vizionat Made for Each Other: