Michael Lonsdale (1931-2020)

In Memoriam Michael Lonsdale

Remarcabilul actor francez de teatru și film Michael Lonsdale ne-a părăsit la vârsta de 89 de ani.
Născut la Paris la data de 24 mai 1931, pe numele real Michael Edward Lonsdale-Crouch, fiu al unui ofițer britanic și al unei mame de naționalitate franceză, viitorul actor avea să-și petreacă anii copilăriei în Maroc, la Casablanca, acolo unde avea să ia contact cu cinematograful care va deveni o pasiune. Își va dori să devină actor, dorință care i s-a îndeplinit. A urmat o carieră de 60 de ani pe scenă și pe platourile de filmare.
Michael Lonsdale a lucrat sub îndrumarea unora dintre cei mai importanți regizori ai lumii: Louis Malle, François Truffaut, Luis Buñuel, Orson Welles sau Steven Spielberg. Cu o filmografie impresionantă de peste 100 de titluri, Lonsdale a făcut parte din distribuția unor pelicule importante ca The Day of the Jackal (1973), India Song (1975), Chariots of Fire (1981), The Name of the Rose (1986), The Remains of the Day (1993) sau Munich (2005).
Personajul negativ Hugo Drax din Moonraker (1979), film din seria James Bond (interpretat de Roger Moore) i-a adus o recunoaștere universală.
Pentru rolul călugărului Xavier Beauvois din Of Gods and Men (2011), actorul a fost recompensat cu premiul César.
Foarte retras, aproape enigmatic, Michael Lonsdale nu a fost căsătorit niciodată și nu a avut copii. Va rămâne în memoria cinefililor ca un actor versatil, cu o voce distinctă și calmă și cu un stil unic de abordare a personajelor pe care le-a construit.

 R.I.P.

In Memoriam Michael Lonsdale