You Were Never Really Here (Lynne Ramsay, 2017)

Un film care crește și urcă, te apasă și te lasă să îți alegi singur finalul.

recenzie de film You Were Never Really Here

The Times a scris despre acest film că este Taxi Driver al secolului XXI… Pelicula este excelentă, lucrată cu finețe unică care se prezerva intactă chiar în momentele în care personajul principal devine extrem de violent. Și devine frecvent violent, pentru că e forțat să parcurgă un drum tulburător, drum pe care multe personaje, inclusiv el, se consumă. Dar filmul nu este despre violență, este generat de aceasta.

Joe, un fost militar (Joaquin Phoenix), devenit un ins dezorbitat, un fel de detectiv angajat să găsească persoane dispărute, reputat în branșă pentru violența cu care pedepsește răpitorii, preia cazul unei fete (Ekaterina Samsonov) de doar 13 ani, dispărută și integrată într-o rețea de prostituție infantilă. Filmul conține secvențe sângeroase, dar nu brutalitatea șochează spectatorul. Totul este lăsat pentru imaginația suprastimulată a acestuia câtă vreme Lynne Ramsay, cea care semnează regia, a ales să nu ofere ochiului climaxul acestui tip de secvență, ci creierului. Sau urechilor, sunetul fiind excelent editat și montat. Imaginea este perfectă, posacă și murdară cumva, singura lumină a peliculei fiind proiectată de fragila Ekaterina Samsonov.
Joaquin Phoenix este uluitor de gras, bărbos, brutal dar, ca de obicei, extrem de talentat. Te face să îi simți durerea, angoasele, trăirile, amintirile, incertitudinile. Este un om chinuit de propria lui viață sufocată (la propriu), de trecutul său, de copilărie. Trăirile sale îl frământă pe spectator, îl încarcă. Finalul filmului îl găsește pe Joe în prag de colaps sau în fața unui nou început, e o alegere pe care o are de făcut, poate prima după mult timp.

Scenariul adaptat, ca simplă narațiune, nu ar însemna mare lucru fără flashback-urile lui Joe, personaj extrem de conturat și nuanțat, fără tăcerea lui chinuitoare, fără violența off-screen, fără detaliile imaginii, sunetului și montajului. Filmul crește și urcă, te apasă și într-o mare măsură, te lasă să îți alegi singur atât finalul cât și imaginea de ansamblu a trăirilor celui care ne oferă acest final.

Deși favorit, filmul a ratat Palme d’Or-ul la Cannes dar Phoenix și Ramsay au fost răsplătiți cu premiu la festivalul francez, cea de-a doua pentru scenariul său pe care are meritul de a-l fi adaptat excelent pentru marele ecran folosind nuvela lui Jonathan Ames.

Excelent film.

Regie: Lynne Ramsay

Scenariu: Lynne Ramsay, Jonathan Ames (roman)

Actori: Joaquin Phoenix, Judith Roberts, Ekaterina Samsonov

Unde poate fi vizionat You Were Never Really Here: