Wonka (Paul King, 2023)

Un film despre pasiune, pentru copii și pentru adulții ce au uitat să fie copii.

Pasiunea este motorul existenței. Fără pasiune, traiul devine insuportabil și este lipsit de sens. Pasiunea ne ghidează pe drumul către îndeplinirea visurilor noastre. Tinerii sunt cei mai molipsiți de vraja visului. Lumea este nouă pentru ei, posibilitățile par infinite, forța interioară e la cote maxime. Inconștiența lor devine un atribut important în fotosinteza viitorului. Nu renunță la ce-și propun. Sunt atât de investiți în ideea pasiunii lor, încât sunt capabili să mute munții. 

Wonka, regizat de Paul King, este un film despre pasiune, ce ilustrează începutul carierei îndrăgitului personaj Willy Wonka, creat de Roald Dahl și interpretat de Timothée Chalamet. A fost nominalizat la Globurile de Aur 2024 pentru cel mai bun actor de comedie/musical, cât și la Critics Choice Awards 2024 pentru cele mai bune costume, Lindy Hemming, și pentru cel mai bun actor tânăr, Calah Lane. Este un film pentru copii și pentru adulții ce au uitat să fie copii.

Willy Wonka este un tânăr neexperimentat, ce țintește cât mai sus: își dorește să ajungă cel mai mare creator de ciocolată care a existat vreodată. Îmbrăcat excentric, cu un comportament energic și copilăros, vine în orașul cu cea mai mare fabrică de ciocolată din lume. Aici, filmul prezintă greutățile peste care este nevoit să treacă pentru a atinge succesul. De cele mai multe ori, un tânăr nu are norocul de a se afirma, în ciuda calităților sale evidente. Norocul este relativ, dat de cele mai multe ori de întâmplare sau conjunctură. Wonka demonstrează că prin determinare, muncă, talent și încredere poți obține orice îți propui. Este o poveste motivațională pentru toți cei ce au plecat capul în fața destinului, toți cei ce se dau bătuți, toți cei ce se îndepărtează de scopul lor. În acest caz, filmul bate realitatea. Întărește convingerea că orice este posibil, că tu îți alegi drumul, oricât de incomod ar fi parcursul său. Rezultatul este cel cu adevărat important, obstacolele ce apar pe parcurs devenind niște simple amintiri.

O temă importantă în dezvoltarea acțiunii este lupta dintre generații. Ciocolatierii experimentați vor să pună monopol pe piața dulciurilor. Îl îndepărtează pe Willy, încercând să îl distrugă. Fac tot ce le stă în putere ca să alunge generația nouă din peisaj. Frica de a fi înlocuiți începe să fie din ce în ce mai prezentă, așa că se folosesc de puterea acumulată în anii de muncă pentru a-și păstra renumele, carierele și puterea. Este clasicul război dintre vechi și nou, dintre inovație și tradiționalism. Dinozaurii atacă forma nouă, inoculând idei greșite în rândul societății. Detestă să fie în competiție cu cineva, urăsc noul, originalitatea le provoacă rău. Corup sistemul pentru a menține ordinea și disciplina pentru bunul mers al afacerilor pe care le dețin. Corupția este un alt strat al acestei societăți. Imită realitatea, cea în care un mare corupt are mulți aliați, extinși în toate domeniile, pregătiți să facă totul pentru puțină reputație.  Într-o lume în care ciocolata este exponentul puterii politice, cel mai bun fabricant este și cel mai influent dintre oameni. Acest lucru este prezentat în secvența din stradă, când Willy Wonka oferă trecătorilor bomboane de ciocolată. Pe de o parte este o formă extraordinară de marketing, căci toată ciocolata din acel oraș este extrem de pretențioasă, iar pe de altă parte este o formă extraordinară de propagandă. Dintr-o dată, există un nou candidat la fruntea imperiului de ciocolată, fapt ce atrage atenția întregului popor. Politica este explicată prin bomboane. 

Cel mai ciudat factor al filmului este că Paul King a ales să îl facă musical. Faptul acesta a crescut pe loc glicemia spectatorilor. Ca niciodată, surpriza sălii de cinema în momentul în care a început prima melodie fost una extrem de negativă. Pe bună dreptate, nu adaugă nimic la exprimarea poveștii, nu o îmbunătățește, dar nici nu reprezintă un inconvenient. Cântecele sunt plictisitoare, anoste, repetitive și bollywood-iene. Sunt create după un rețetar clasic, reciclate din universul muzical Disney. Un singur cântec a atras atenția. ”Oompa-Loompa” compus de Neil Hannon și reorchestrat de Joby Talbot, este un cântec emblematic, apărut de la începuturile universului creat de Dahl, în prima ecranizare a nuvelei acestuia. În cazul de față, micul Oompa-Loompa, interpretat de Hugh Grant, este un britanic manierat, ironic, ușor superior. Comportamentul acestuia, pus în contrast cu statura și îmbrăcămintea elegantă, provoacă un efect comic de nedescris, stârnind râsul sălii de nenumărate ori.

Povestea filmului a mai fost ecranizată de alte două ori. În anul 1971 și în regia lui Mel Stuart, Willy Wonka and the Chocolate Factory, avându-l pe Gene Wilder în rol principal, cât și în Charlie and the Chocolate Factory (2005) în regia lui Tim Burton, rolul principal fiindu-i atribuit lui Johnny Depp. Cele trei interpretări ale aceluiași personaj sunt extrem de diferite. Gene Wilder este un ciocolatier misterios, secretos, cu o poveste greu de deslușit, Johnny Depp este ciudat, excentric într-un mod haotic, departe de percepția generală a unui om sănătos, iar Chalamet este copilăros, naiv, împiedicat, ușor de abordat, prietenos.
Creația cea mai îndepărtată de felul în care a fost original-conceput acest personaj este Timothée Chalamet. Este cel mai familly-friendly, cel mai normal dintre aceștia. Construiește o formă nouă de a juca acest personaj, necesară prezentului. Mulți au strâmbat din nas, zicând că actorul a fost distribuit greșit în pielea acestui personaj iconic. Raportându-ne la tema formelor noi împotriva celor vechi, Willy Wonka a obținut o nouă fațadă. Bună sau rea, gustul personal nu trebuie să influențeze judecăți pripite. Willy Wonka este pentru toată lumea, la fel ca ciocolata. Cele trei ecranizări sunt gata să mulțumească gusturile oricui. Willy Wonka este nemuritor și nu va expira niciodată.

Regie: Paul King

Scenariu: Simon Farnaby, Paul King, Roald Dahl

Actori: Timothée Chalamet, Olivia Colman, Hugh Grant, Rowan Atkinson

Unde poate fi vizionat Wonka: