What Did Jack Do? (David Lynch, 2017)

Bizară şi amuzantă, pe alocuri dramatică, dar permanent parodică, mini-pelicula lui David Lynch ”se joacă” puţin cu spectatorul, într-o manieră originală şi inimitabilă.

recenzie film What Did Jack Do?, David Lynch

Deşi cadrul în care se desfăşoară acţiunea acestui scurt-metraj se potriveşte cu ceea ce face de obicei regizorul american (fundal cenuşiu, atmosferă oarecum dătătoare de fiori), povestea este mai degrabă un pretext pentru umorul absurd al lui David Lynch (care, să recunoaştem, e cumva inedit, fiindcă peliculele sale numai comice nu sunt).
Un detectiv (interpretat chiar de Lynch!) investighează o maimuţă suspectată de crimă. I se adresează formal şi iscoditor, cum îi stă bine unui om al legii (sic!), iar reprezentantul inferior al ordinului primatelor îi răspunde cât de sincer poate…
Dialogurile au o doză de comic aparte, sunt în acelaşi timp absurde, după cum spuneam, dar reprezintă şi o parodiere cruntă a clişeelor folosite în policier-uri (”Ai fost văzut cu găini!”, îi spune detectivul maimuţei…).
”Am cerut o cafea acum jumătate de oră! Tu te dedici total?”, îi spune animalul celui care îl interoghează, întărind astfel impresia că într-adevăr avem de-a face cu o parodie.
Iar întrebarea adresată maimuţei-capucin dacă a fost membră a Partidului Comunist chiar mi-a smuls un hohot de râs, fără nicio intenţie de a face politică dâmboviţeană.
Majoritatea replicilor pot fi identificate cu uşurinţă ca aparţinând filmelor americane de mâna a doua, replici standard, fără conţinut autentic, doar că aici sunt puse de Lynch într-o înşiruire teribil de amuzantă.
În aceste condiţii, cuvintele ”Nu blufez!” ale poliţistului desigur că nu pot fi interpretate decât ca umor involuntar (voluntar, doar din partea regizorului-scenarist).
Nota de ”dramatism” prilejuită de interpretarea unei melodii de către maimuţa Jack Cruz (una reuşită, de altfel) este spulberată rapid de acţiunea ”în forţă” a poliţiştilor.
Sigur, nu poate fi numită o realizare de referinţă a lui Lynch, dar este un bun prilej pentru marele regizor de a se ”juca” un pic cu spectatorul, într-o manieră originală şi inimitabilă, dând frâu liber atât imaginaţiei, cât şi umorului caustic.
Ceea ce face ca vizionarea să fie una plăcută, iar interpretarea, liberă.

Regie: David Lynch

Scenariu: David Lynch

Actori: Jack Cruz, David Lynch

Unde poate fi vizionat What Did Jack Do?:
Image