The Two Popes (Fernando Meirelles, 2019)

Două personaje care te prind în febra frământărilor religioase ce ridică întrebări despre credință și moartea acesteia.

recenzie de film The Two Popes, Fernando Meirelles

Filmul lui Fernando Meirelles prezintă tranziția dintre religia tradițională – simbolizată de cardinalul german Joseph Ratzinger, ales ca Papa Benedict al XVI-lea (interpretat magistral de către Anthony Hopkins) versus cardinalul Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires (carismaticul Jonathan Pryce) – exponentul religiei de azi, în continuă evoluție.

Acțiunea are loc în 2005, mare parte în Cetatea Vaticanului (recreată cu fidelitate, special pentru filmări) când Bergoglio este invitat la Vatican, după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, pentru alegerile noului Papă. Într-o luptă strânsă cu Ratzinger, Bergoglio rămâne al doilea pe lista de voturi, noul papă ales fiind Ratzinger.
Șapte ani mai târziu, Vaticanul este tulburat de un scandal cu scurgere de documente. Filmul evită în totalitate acest aspect și se concentrează pe filosofiile celor doi lideri, subliniind, într-o notă ipotetică, predarea ștafetei, cu ale ei contraste. Cei doi Papi nu s-au întâlnit în realitate, dialogurile dintre ei fiind bazate pe diferite afirmații făcute în alte ipostaze.
Este amuzant că la un moment dat Papa Benedict spune că trebuie să ai grijă ce afirmații faci, deoarece presa le poate ”traduce” exact invers. Cei doi lideri, unul proclamat și celălalt în devenire, schimbă idei și încearcă să arate cât de apăsătoare poate fi responsabilitatea de lider religios. În timp ce Benedict este conservator și sobru, vedem cum Bergoglio fredonează refrenul Dancing Queen (Abba) și iubește în secret fotbalul.
Filmul încearcă să aducă o notă optimistă în ceea ce privește viitorul milioanelor de credincioși din întreaga lume, lăsând să înțelegem că omul care avea să devină mai târziu actualul Papă, Bergoglio, este mai aproape de noi prin simplul fapt că este modest, își recunoaște greșelile și este cu adevărat smerit în fața unor adevăruri dure și incomode.
Este greu să nu-l îndrăgești pe Bergoglio de-a lungul filmului. Ne este prezentată fața lui informală, atunci când se împrietenește cu grădinarul vorbind despre oregano, când discută cu portarul despre spălarea uniformei, când stă la coadă cu oamenii de rând să cumpere o porție de pizza sau când încearcă să cumpere un bilet de avion și-l ajută unul dintre oamenii din echipă.
Evenimentele sunt sincronizate în așa fel încât intenția lui Bergoglio de a demisiona din funcția de arhiepiscop se suprapune cu dorința lui Benedict de a abdica din poziție. Cei doi poartă un șir de conversații, incomode la început dar revelatoare pe parcurs, despre conexiunea cu Dumnezeu dar și incapacitatea de a-L mai auzi, problemă cu care un lider religios nu poate merge înainte, dacă vrea să fie autentic în rolul său.
Abia atunci când cei doi se deschid, expunându-și temerile apăsătoare, întâmplător în Camera Lacrimilor – Capela Sixtină, asistăm la progresul credinței, de la vină la iertare, de la judecată la acceptarea condiției umane, spovedirea fiind necesară pentru a putea merge înainte, pentru a putea crea o temelie solidă în următorul capitol în cartea Vaticanului. Libertatea de a alege noul drum, în aceste circumstanțe, nu mai este individuală, ci colectivă, cu repercusiuni majore.

Deși are două ore, filmul este realizat într-o notă progresivă, fără a apuca să te plictisești măcar o secundă. Dialogurile sunt captivante iar cele două personaje te prind în febra frământărilor religioase, menite parcă să-ți distragă atenția de la zumzetul maselor și de la titlurile instigatoare de pe prima pagină a ziarelor.
Tind să cred că filmul de față a fost o încercare de a păstra imaculată imaginea liderilor religioși, sau cel puțin de a-i înfățișa într-o ipostază în care omul de rând, fiind părtaș la conflictele lor psihologice, cumva îi iartă și-i absolvă de alte judecăți. Per total, merită văzut. Ridică întrebări despre credință, moartea acesteia dar și sacrificiile pe care trebuie să le facem ca să evoluăm în aflarea Adevărului.

Regie: Fernando Meirelles

Scenariu: Anthony McCarten

Actori: Anthony Hopkins, Jonathan Pryce, Juan Minujín

Unde poate fi vizionat The Two Popes: