The Ten Commandments (Cecil B. DeMille, 1956)

Charlton Heston în rolul omului care a vorbit cu Dumnezeu: Moise.

recenzie de film The Ten Commandments, Cecil B. DeMille

Legendarul Cecil B. DeMille a regizat The Ten Commandments, un remake al propriului său film omonim din 1923, un mare triumf al erei filmului mut. Acesta avea să fie, din nefericire, ultimul film creat de marele regizor. Poziția ocupată de DeMille la Hollywood a făcut posibilă o finanțare aproape nelimitată pentru această producție, ceea ce a permis ca filmările să aibă loc în Egipt, locație care a conferit mult realism și autenticitate acestei povești biblice.

The Ten Commandments este istoria profundă a omului care a vorbit cu Dumnezeu și care a realizat Exodul evreilor din Egipt: Moise. Bazat pe Biblie și pe multe alte texte religioase, filmul urmărește viața lui Moise (Charlton Heston) de la naștere, abandon, adopție, la anii maturității ca prinț egiptean, alungarea sa din Egipt și întoarcerea pentru eliberarea poporului evreu de sub greaua povară a domniei faraonului Ramses (Yul Brynner).

Miezul dramatic al scenariului îl constituie confruntarea celor două personaje centrale, Moise și Ramses. În ciuda proporției epice și a tematicii profund spirituale, a fost decizia regizorului de a centra greutatea filmului pe conflictul adânc dintre cei doi frați vitregi.

Probabil că The Ten Commandments vă rămâne una dintre cele mai captivante și impresionante producții, atât din punct de vedere vizual și regizoral, cât și din perspectiva interpretării. De notat efectele speciale, uluitoare în epoca realizării lor, dar care impresionează și astăzi publicul.

Regie: Cecil B. DeMille

Scenariu: Æneas MacKenzie, Jesse Lasky Jr., Jack Gariss, Fredric M. Frank

Actori: Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson

Unde poate fi vizionat The Ten Commandments: