The Robe (Henry Koster, 1953)

Prima peliculă realizată și proiectată în CinemaScope.

recenzie de film The Robe, Henry Koster

Cartea de vizită a acestui film este impresionantă: a fost prima peliculă realizată și proiectată în CinemaScope, a obținut cinci nominalizări la premiile Academiei Americane de Film și a câștigat două statuete Oscar, pentru cea mai bună scenografie și pentru cele mai bune costume.

Scenariul, bazat pe romanul lui Lloyd C. Douglas, este povestea tribunului roman Marcellus Gallio (Richard Burton), cel aflat la comanda trupelor care vor aduce la îndeplinire condamnarea la moartea pe cruce a lui Hristos. După ce asistă la execuția acestuia, Marcellus intră în posesia mantiei celui care murise răstignit. După ce sclavul său grec (Victor Mature) fuge pentru a se alătura cauzei creștinilor, Marcellus își vede credința păgână zdruncinată: mantia sfântă exercită o influență spirituală uluitoare asupra lui.

Richard Burton a fost nominalizat pentru un premiu Oscar, ca recompensă pentru interpretarea sa puternică, impresionantă și pasională. Actorul a avut o misiune grea, aceea de a construi un Marcellus Gallio păgân și semeț, strivit de impactul covârșitor al puterii spirituale concentrate în mantia lui Hristos. El descoperă o nouă cale a credinței care îl stimulează să se privească pe sine însuși și să descopere adevărul și lumina din viața lui.

Majoritatea filmelor care au abordat viața și moartea lui Hristos, indiferent dacă au fost fidele perspectivei biblice, istorice ori spirituale, nu s-au sfiit să înfățișeze spectatorului un personaj central, aidoma descrierilor picturale existente, cu aceleași trăsături faciale, cu replici într-un dialog amplu, personaj care inevitabil este martirizat, osândit, bătut, chinuit, însângerat. Este de notat că în The Robe, regizorul Henry Koster s-a abținut de la a contura personajul biblic în acest fel și a ales să nu împovăreze spectatorul cu imagini greu de văzut și dureros de descriptive. Hristos apare exclusiv ca o siluetă înfășurată în matia sa, într-un cadru extrem de larg ori ca un condamnat indistinct care își duce propria cruce pe drumul spre Golgota. Apreciez în mod deosebit această abordare plină de pietate, demnitate și respect.

The Robe este mai mult decât povestea biblică cunoscută, este o călătorie spirituală, un test al credinței personajelor, o incursiune în perioada cumplită a persecuțiilor îndreptate împotriva primilor creștini, o pildă despre curaj și sacrificiu în numele credinței. Filmul surprinde întreaga splendoare și măreție a Romei, numai pentru a oferi un contrast al puterii spirituale a mesajelor lui Hristos pe fondul tulburărilor sociale din Ierusalimul Țării Sfinte.

Regie: Henry Koster

Scenariu: Philip Dunne, Gina Kaus, Lloyd C. Douglas (roman)

Actori: Richard Burton, Jean Simmons, Victor Mature, Jay Robinson