Remake-ul din 2023 al unui clasic al genului nu este nimic mai mult decât un produs excelent de box-office destinat unei vizionări unice.

În anul 1989, The Little Mermaid avea nu numai să scrie istorie, ci și să salveze studiourile Disney de la un colaps considerat inevitabil. Trecuseră 12 ani de la ultima animație semnată Disney, The Rescuers (1977), și 30 de ani de la ultimul basm animat de succes al studiourilor, Sleeping Beauty (1959). Anul acesta, în detrimentul livrării publicului a unui produs original, Disney a relansat basmul lui Hans Christian Andersen, căruia i-a imprimat însă o nouă abordare: clasica Mica Sirenă reinventată, prima de tip live-action, dar, până la urmă, doar un remake.
Povestea este cunoscută de generații întregi de copii și de adulți: Ariel (Halle Bailey) este prințesa-sirenă, cea mai mică dintre cele șapte fiice ale regelui mărilor, Triton (Javier Bardem). Ea face o înțelegere faustiană cu vrăjitoarea mării, Ursula (Melissa McCarthy): în schimbul vocii sale unice, i se împlinește dorința de a primi o pereche de picioare cu care să poată explora uscatul, lumea oamenilor. Doar așa își va satisface curiozitatea și fascinația pentru cei care trăiesc deasupra adâncurilor mărilor și va putea să își consume dragostea pe care o simte pentru prințul Eric (Jonah Hauer-King). În ciuda avertismentelor tatălui ei ultra-protector, visul ei este să își trăiască viața alături de prinț, cu oameni, printre oameni. Cu ajutorul prietenului ei de suflet, peștișorul Flounder, a crabului Sebastian, cel însărcinat cu protecția prințesei și a păsării Scuttle, Ariel trebuie să primească în dar de la prințul ei un sărut din dragoste până la asfințitul celei de-a treia zile petrecute pe uscat sub formă de femeie. În caz contrar, prințesa îi va aparține vrăjitoarei Ursula pentru eternitate.
După controversele stârnite încă din faza de pre-producție a filmului de alegerea lui Halle Bailey în rolul titular, ce ar mai rămâne de spus după vizionarea produsului finit? O sirenă trebuie musai să fie albă? Poate ea să fie blondă, de exemplu, nu neapărat roșcată? Trebuia Rob Marshall să respecte tipologia utilizată de cartoon-iștii care au desenat sirena originală în anul 1989? Sau trebuie să ne încânte depășirea granițelor pe care rasiștii le-ar dori impuse la scară largă? Este greu să te centrezi obiectiv în mijlocul unor asemenea raționamente.
Norocul cinefilului care nu se lasă antrenat în polemici cu tentă rasistă este că Halle Bailey, albă sau neagră, reușește un rol excelent într-un mod indiscutabil, în special când face ceea ce știe ea mai bine: să cânte. Componentă a duetului R&B Chloe x Halle, lui Bailey rolul îi vine ca o mănușă, asigurând magia momentelor muzicale care alcătuiesc, de fapt, coloana vertebrală a filmului. Soundtrack-ul este, poate, cel mai bun dintre cele care poartă marca Disney. Muzica lui Alan Menken și versurile lui Howard Ashman, câștigători de Oscar în anul 1990, au imprimat atunci filmului de animație aerul de musical specific Broadway-ului, iar Marshall a reluat această formulă câștigătoare. În special, emblematicul moment-cheie “Under the Sea” are o coregrafie excelentă, extrem de elaborată. Cadrele oferă cele mai detaliate secvențe ale vieții marine, cu participarea trupelor de pești dansatori, meduze, stele de mare, veritabilii protagoniști ai unui spectacol de zile mari.
Rob Marshall se simte în elementul lui și merge chiar mai departe, adăugând peliculei sale aproape o oră în plus față de animația din 1989. El folosește fiecare minut pentru a oferi profunzime personajelor sale. Ariel și prințul Eric nu mai sunt personaje schematice care împărtășesc o dragoste superficial exploatată în animație. De această dată, ei își completează atracția unuia față de celălalt prin pasiunea comună pentru explorare, curiozitate, dorința de a cutreiera lumea și mările în lung și în lat.
Lipsită de darul ei cel mai de preț, vocea, Ariel nu este lăsată de Marshall complet mută în timpul răgazului pe care îl are pentru a obține sărutul prințului. Extrem de inspirat, regizorul permite ca spectatorul să “audă” vocea interioară a personajului, prilej nou pentru Bailey de a-și exploata talentul prin monologul muzical interior.
Ce aș reproșa acestui remake?
Reinventată de computer, lumea marină își pierde magia printre detaliile supracolorizate ale unor peisaje acvatice desenate complex, cu detalii și adâncime pe alocuri impresionante, dar de o artificialitate generală supărătoare. Regăsim o lume văduvită de “vechiul“ crab Sebastian, de acel Flounder ori Scuttle cu trăsăturile lor de jucărie de pluș ultraexpresive, înzestrate cu darul vorbirii. Ochiul spectatorului este însă prea ocupat, mai bine spus ademenit, să se delecteze, în special în varianta 3D a filmului, cu amănuntele create anume pentru atmosfera CGI specifică cinemaului actual. Atât de ocupat, încât aproape că nu va băga de seamă lipsa elementelor de expresie facială a diverselor animale marine, văduvite complet de ceea ce le făcea în desenul animat să fie nostime și simpatice. Însă, alimentat de nostalgia animației clasice din 1989, spectatorul este introdus foarte facil în noua lume generată de computer și, culmea, se simte bine.
Din nefericire, deși aflat în elementul lui după filme ca Chicago sau Mary Poppins Returns și în ciuda abordărilor îndrăznețe de care vorbeam, Rob Marshall nu face mai mult decât să reîncălzească o ciorbă al cărei gust nu mai poate fi niciodată la fel. Așadar, Marshall nu se distanțează prea mult de “colegii” Guy Richie (Aladdin, 2019) sau Tim Burton (Dumbo, 2019) care au încercat aceeași rețetă, fără un succes deosebit.
În vreme ce The Little Mermaid, originalul, este un clasic al genului, un must-see vizionabil la orice vârstă și ori de câte ori, în contrapartidă, remake-ul din 2023 este un produs de box-office destinat unei vizionări unice. Filmul actual exploatează veleitățile artistice unice ale originalului pentru un interes mai mult financiar decât de amorul artei. Devenită adult, micuța sirenă Ariel încearcă astăzi să își vândă pielea mult mai scump decât o făcea acum 34 de ani.
Regie: Rob Marshall
Scenariu: David Magee, Hans Christian Andersen (basm)
Actori: Halle Bailey, Jonah Hauer-King, Melissa McCarthy, Javier Bardem
Unde poate fi vizionat The Little Mermaid: