The Boys (2019-)

Un serial TV înțesat cu intrigi fine, povești de dragoste și răsturnări de situație.

recenzie serial TV The Boys

Aveam pe listă acest serial de ceva timp, dar gândul că am mai văzut supereroi m-a facut să-l amân. Nici titlul nu spunea mare lucru, mă așteptam la niște băieți care se bat aiurea și la niște zburători care-i țin din scurt. Asta până când am vizionat primele două episoade și mi-au fost spulberate toate presupunerile, cu succes. Nu am reușit să mă opresc până nu am văzut ambele sezoane în vreo patru zile.

M-au prins mai multe detalii și acesta este meritul serialului: replici inteligente, personaje carismatice și sexy, scenariu modern, umor de calitate și acțiune cât să echilibreze balanța. Spoiler! Pe ici pe colo mai vezi și mâini rupte sau fețe smulse ca la chirurg, asta în cazul în care asemenea scene te oripilează.
Totul pornește de la Butcher (Karl Urban pe care l-am mai văzut în The Lord of the Rings, The Chronicles of Riddick, Pathfinder, Doom, The Bourne Supremacy), un fel de erou rănit în adâncul sufletului, care încearcă să facă dreptate în numele unui secret nobil. Vorbește puțin dar atunci când o face, cuvintele lui taie adânc. Știe totodată să motiveze echipa cu care lucrează, într-un mod bizar, dar practic. În plus, este împotriva cenzurii, cu accentul său cockney punînd cireașa pe tort. Oare din cauza lui filmul este inclus în categoria 18? Poate că nu, dar dă startul unui limbaj colorat și o face într-un mod firesc, te obișnuiești cu genul acesta de tandrețe.
Este prieten cu Hughie (Jack Quaid – fiul lui Meg Ryan și Dennis Quaid – pe care l-am mai văzut și-n The Hunger Games), dar asta mai mult în viziunea celui din urmă. El aduce o notă de blândețe pe tot parcursul filmului, pentru a echilibra raportul de forțe și energiile masculine. Se maturizează cu fiecare experiență și începe să placă publicului.
Cei doi vor declanșa un proces greu de oprit, fiind atrași de fenomenul supereroilor (numiți Supes), de care au fost înconjurați toată viața și care i-au marcat într-un fel sau altul. Lui Butcher și Hughie li se alătură Frenchie (Tomer Capon), un simplu om cu mai multe identități false, greu de găsit în mod oficial din cauza activităților dubioase din trecut. El încearcă să îmblânzească fiarele și are o căldură aparte cu care-i sensibilizează pe cei răi. Merită menționat și Mother’s Milk (Laz Alonso), băiatul bun care încearcă din răsputeri să se lase de tentațiile găștii care aduce încurcături.
Și apoi apare surpriza: pe baricada supereroilor, ce te vor cuceri pe parcurs, dar nu din cauza puterilor cu care au fost înzestrați. Dincolo de aparențe, sunt oameni care duc propriile secrete și drame nerezolvate. Poate de aceea am apreciat toată ideea, pentru că în loc să vedem lupte continue și mult sânge, regizorul s-a axat pe luptele psihologice și felul în care acestea se reflectă în acțiunile celor care au acces la putere.
De fapt aceasta este una dintre ideile pilon pe care o vom vedea desfășurându-se în cele două sezoane de până acum: interacțiunea dintre omul de rând și Supes. Ce calități posedă omul simplu și cum poate deveni super bazându-se pe focul interior? Pe de-altă parte, cum e să fii puternic și să abuzezi de asta? Oare atunci când ai tot ce-ți dorești, te mai interesează soarta celorlalți?
Cel care poate să zboare, arde totul cu privirea de tip laser, The Homelander (Antony Starr), liderul, are câteva slăbiciuni și nu este de neînvins, așa cum cred toți. De fapt, el mi s-a părut cel mai antipatic personaj la început, din partea căruia am avut cele mai multe surprize plăcute, ca prestație actoricească, de-a lungul celor opt + opt episoade (sezonul unu și sezonul doi).
În mod oficial acțiunea îi are în prim-plan pe cei 7 supereroi și felul în care sunt primiți de către societate. Ei sunt văzuți ca modele demne de urmat pentru că au puteri ce folosesc întregii Americi: Deep vorbește cu delfinii și alte creaturi ale apelor, A-Train aleargă mai repede ca vântul, Maeve poate să dărâme o clădire cu puterea ei neobișnuită, Translucent poate fi văzut numai atunci când vrea, Starlight absoarbe electricitatea și o poate direcționa ca armă. Black Noir este puternic și misterios, dar nu știm exact ce gândește pentru că pare a fi pus acolo să completeze formația. Nu am menționat toate personajele pentru a lăsa loc de surprize.

Serialul este înțesat cu intrigi fine, povești de dragoste și răsturnări de situație. Abia aștept să văd continuarea, deși am înțeles că nu se știe exact când anume în 2021 va apărea sezonul trei, totul depinde de cel care nu va fi numit. Până una alta, merită recomandat!

Creat de: Eric Kripke

Actori: Karl Urban, Jack Quaid, Antony Starr

Unde poate fi vizionat The Boys: