Primal Fear (Gregory Hoblit, 1996)

Un film ”de colecție”, cu multe probleme ridicate, două interpretări de excepție și un final fulminant.

recenzie de film Primal Fear, Gregory Hoblit

Bazat pe scrierea lui William Diehl, cu un scenariu de Steve Shagan și Ann Biderman și în regia lui Gregory Hoblit (un regizor nu foarte prolific și nici extrem de cunoscut, dar care a dovedit real talent prin unele producții, printre care și cea de față), Primal Fear rămâne și astăzi (după o părere personală) un film de referință în zona dramă/thriller. Și asta nu atât prin tematică (un avocat care preia un caz dificil etc…), ci prin realizare, fiindcă pe parcurs ceea ce părea doar un caz banal sau un clișeu se va transforma într-o aventură plină de suspans și neprevăzut, care te va ține cu sufletul la gură, iar interpretările lui Richard Gere și ale (pe atunci) tânărului și recent lansatului Edward Norton frizează perfecțiunea. De altfel, Edward Norton a fost și nominalizat la Oscar pentru rol (ar fi trebuit, credem, să-l și primească…).

Martin Vail (Richard Gere) este un avocat de succes, plin de sine și căruia îi plăcea să-și trăiască viața la maximum. Însă era oare pregătit pentru cel mai dificil caz al carierei? Un arhiepiscop este ucis cu brutalitate, chiar în reședința sa, iar un tânăr fugar, cu hainele pline de sânge, este reținut de poliție. 
Ceea ce ar fi putut părea cel mai simplu caz de crimă se va transforma însă în cel mai complicat, fiindcă tânărul Aaron Luke Stampler va susține că mai era cineva în încăpere și că suferă de amnezii temporare. Simplu subterfugiu menit să îl salveze sau adevăr care ar incrimina pe altcineva?
Vail se oferă să-i preia gratis cazul lui Aaron, care nu avea, de altfel, banii necesari pentru a-l plăti. Încă de la prima lor întrevedere, spectatorul va fi captat de ceea ce va deveni, pe parcurs, un duo absolut memorabil în cinematografie: avocatul dur și versat în fața tânărului acuzat, timid, bâlbâit și care suferea de dedublări de personalitate.
Celălalt duo, între Vail și avocata acuzării, cu care avusese în trecut o relație, are momente bune, dar și unele care cam falsează, însă cel dintre Vail și Aaron este superb de la primul cadru până la ultimul. În rolul Aaron/Roy, care necesită o artă actoricească dusă spre perfecțiune, Edward Norton se descurcă minunat, reușește să fie natural și credibil într-un rol extrem de complex și de complicat.

”Lovitura de maestru” pe care o va încerca Aaron va fi prezentarea extrem de veridică a unei dedublări de personalitate, a unui Aaron ”bun” și unul ”rău”, în momentul în care i se prezintă adevărul despre niște jocuri sexuale filmate, dirijate de arhiepiscop, în care apăreau el, Linda (prietena lui) și încă un băiat. Aaron cel rău (în fapt. sub un alt nume, Roy) putea fi culpabil, dat nu și cel ”bun”, amnezic – cu alte cuvinte nu putea fi incriminat penal deoarece nu se încadra psihiatric.
Din nou aceeași întrebare: teatru sau adevăr?
Interesant este că noua turnură îi va provoca un proces de conștiință și lui Vail, care în pofida măștii afișate, de tip dur și arogant, credea în meseria lui și punea pe primul plan aflarea adevărului.

Sunt prezentate și diferite lucruri dubioase din viața orașului (acțiunea se petrece în Chicago), tot felul de încrengături în care erau implicate și poliția, și biserica, și procuratura, aspecte care fac din Primal Fear o realizare mai interesantă, nu doar o peliculă de caz și atât. O veritabilă frescă socială. Sigur, nu toate scenele și dialogurile sunt veridice, nu trebuie să crezi că se petrec aidoma, este doar un film artistic, dar ansamblul e unul care fascinează mai ales datorită duo-ului amintit și dorinței de a afla adevărul. În plus, pe măsură ce înaintează, acțiunea devine mai tensionată, mai bine gradată, iar finalul va fi unul cu adevărat exploziv.
Nu contează dacă vă imaginați că Aaron e sau nu vinovat, dar acel sfârșit, așa cum a fost conceput de regizor și scenarist, de la dialoguri până la interpretare, vă va lua cu siguranță prin surprindere.

Un film ”de colecție”, care are un efect extrem de puternic și la revizionare și care nu trebuie ratat de niciun cinefil. Din păcate, astăzi realizări de un asemenea calibru au devenit o raritate.

Regie: Gregory Hoblit

Scenariu: Steve Shagan, Ann Biderman, William Diehl (roman)

Actori: Richard Gere, Edward Norton, Frances McDormand

Unde poate fi vizionat Primal Fear: