• Ana Lupescu

Youth (Paolo Sorrentino, 2015)

Pasiunea este un concert ce răsună în toate etapele vieții.


cronica de film Youth Michael Caine

Pe Sorrentino l-am cunoscut odată cu La Grande Belezza (2013), peliculă pe care am adăugat-o la favorite fără ezitare. De obicei nu explorez toată filmografia regizorilor, sunt conștientă că orice artist are idei-wow și idei interesante-și-cam-atât.

În acest caz, curiozitatea mi-a fost incitată de multitudinea de elemente diferite, dar convergente. Stilul flamboaiant se simte și-n Le conseguenze dell'amore (2004), văzut din același interes (rămas aprins chiar și după vizionarea lui Youth).


Povestea pare simplă, iar iubitorii filmelor de acțiune vor căsca spectaculos la dialogurile filosofice, până pe la jumătate. Mai exact, până la momentul în care apare Miss Univers în costumul Evei [actrița (?) Mădălina Ghenea]. Căscatul se va transforma în oprit din respirat-holbat-admirat. Există așa ceva pe lumea asta? Unul dintre actori spune că l-a văzut pe Dumnezeu!

Apar și alte nuduri în film, aliniate frumos, filmate în contraplonjeu, în apă și pe uscat. Ele nu impresionează prin frumusețe, ci te duc cu gândul, mai degrabă, la trecerea anilor, la degradare. Femeia cu forma de clepsidră îi face pe ceilalți să i se închine (idee dezbătută, pe alocuri, și-n Perfume: The Story of a Murderer - 2006).